Nyheter

Finland dras in i övergreppsskandal

I veckan kom avslöjandena om att katolska präster som är anklagade för övergrepp har verkat i Sverige. Nu visar det sig att en av prästerna arbetade i Finland innan han kom till Sverige.

Listor över "priest offenders" har släppts under senare tid av katolska församlingar bland annat i USA. Personer på bild har inte samband med händelserna i Finland, men visar amerikanske åklagaren Jeff Anderson (t v) tillsammans med Manuel Vega, som hävdar att han blev utnyttjad av en präst under fem år, vid en presskonferens i Los Angeles i oktober 2018. Vega - som vill att katolska kyrkan över hela världen ska upprätta listor över förövare - fick en uppgörelse med Vatikanen, men åklagare menar att detta inte fråntar Vatikanen ansvar för det inträffade.

Helsingfors stift meddelade i mitten av veckan att en av de anklagade prästerna var verksam i Finland innan han kom till Sverige. Mannen verkade som kaplan i ett vietnamesiskt samfund mellan 1993 och 2003, skriver YLE. Att prästen hade ankagats för övergrepp i USA var inget Helsingfors katolska stift visste om när prästen kom till Finland.

Stiftet fördömer i ett pressmeddelande alla former av sexuellt utnyttjande, och säger också att man vill ha information om alla eventuella misstankar. Enligt Stockholms katolska stift fanns det inte heller här någon kännedom om de anklagelser som riktats mot de båda präster som senare kom att arbeta i Sverige.

Läs även: Nu svarar Katolska kyrkan om de två prästernas övergrepp i Sverige

Den präst som arbetat i Finland är prästvigd i Oslo. Anklagelserna mot honom handlar om att han ska ha utnyttjat en minderårig i USA. Barnet ville inte vittna, och därför lades fallet ned. Den aktuella prästen förflyttades efter Sverige till Norge. Han har senare misstänkts för sexuella närmanden också i Norge. Han har nu dock lämnat Norge. Stiftet avvisade att ge honom ett rekommendationsbrev när han lämnade församlingen.

Bakgrunden till att anklagelserna kommer fram nu är att listor över "priest offenders" har offentliggjorts av församlingar internationellt, bland annat i USA. De båda prästerna som har uppmärksammats i svensk press har båda nämnts i amerikanska dokument.

Läs även: Katolska kyrkan stämd för övergrepp i Polen

Den katolska kyrkan i Finland består av åtta församlingar och har ungefär 15 500 medlemmar. Enligt Stockholms katolska stift har ungefär hälften av katolikerna i Finland sitt ursprung i andra länder. Det finns cirka 30 präster och 30 ordenssystrar i Finland.

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig