Nyheter

Många fackeltåg på lördag till minne av Kristallnatten

Runt om i Sverige arrangeras på många platser fackeltåg och manifestationer för att uppmärksamma det som inte bör glömmas: hur hatet mot judar tog fart i Tyskland under den våldsamma pogrom som kallas Kristallnatten.

1 av 2

Natten mellan 9 och 10 november 1938 var kulmen på en rad våldsamma pogromer mot judar i Tyskland. Denna natt har kallats Kristallnatten, på grund av den mängd krossat glas som täckte gatorna efter nazisternas framfart. Kristallnatten ses som inledningen på Förintelsen.

För att vi inte ska glömma hur judehatets allra värsta ansikte kan se ut ordnas på många platser runt om i Sverige fackeltåg och manifestationer nu på lördag 9 november.

Vänskapsförbundet Sverige-Israel arrangerar ett torgmöte i Stockholm på Raoul Wallenbergs plats, där Israels ambassadör Ilan Ben Dov kommer att tala. Mötet föregås av ett fackeltåg.

I Alingsås arrangerar kyrkorna tillsammans ett fackeltåg mot antisemitism och rasism. Här samlas man vid Equmeniakyrkan och går till Lilla Torget. Katarina Härnring från Svenska kyrkan talar, tillsammans med Noomie Hammar, Equmeniakyrkan, och representanter från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och från Tillsammans Alingsås.

I Hässleholm arrangerar kommunen ett fackeltåg tillsammans med samtliga partier i kommunfullmäktige. "Alla är välkomna att delta och visa att våld, rasism och mobbning inte accepteras", skriver kommunen i inbjudan. I Hässleholm talar författaren Taliah Pollack, och det blir musik från kulturskolans elever. Detta fackeltåg avslutas vid Hässleholms kyrka, som står öppen för den som också önskar besöka kyrkan.

Läs mer Vi kan aldrig mer skylla på att vi inget visste

Fler artiklar för dig