Nyheter

Polen hyllar Raoul Wallenberg på årsdag

Minnet av Raoul Wallenberg högtidlighålls i Warszawa på fredagen – på dagen 75 år efter att den svenske diplomaten fördes bort av sovjetisk polis.

Polens biträdande utrikesminister Pawel Jablonski väntas hålla ett tal vid en plakett som uppförts till Wallenbergs minne på en gata i den polska huvudstaden som bär hans namn, rapporterar public service-bolaget Polskie Radio. Där kommer det också att läggas en krans.

Plaketten är ett av ett 30-tal minnesmonument för Wallenberg som finns världen över. Wallenberg kom till Ungerns huvudstad Budapest som legationssekreterare 1944 och genom att trycka upp och dela ut skyddspass och inrätta skyddade hus lyckades han rädda tiotusentals judar undan nazisterna.

Den 17 januari 1945 fördes Wallenberg bort av sovjetiska polisstyrkor, varpå han fördes till ett fängelse i Moskva. Där uppges han ha blivit avrättad två år senare, men inga säkra bevis för detta har framkommit.

Polen tvistar för närvarande med Ryssland om historieskrivningen kring andra världskriget. Den ryske presidenten Vladimir Putin har hävdat att Polen bar ett eget ansvar i att landet invaderades av Nazityskland och Sovjetunionen, som inom den så kallade Molotov-Ribbentrop-pakten hade enats om att dela Östeuropa mellan sig. Polen reagerar häftigt mot detta och anklagar Putin för revisionism i egna politiska syften.

Läs också "Världen behöver fler som Raoul Wallenberg"

Fler artiklar för dig