Nyheter

Fransk kardinal blev frikänd – hade inte tystat ned sexövergrepp

En appellationsdomstol i Lyon frikände i torsdags den franske katolske kardinalen Philippe Barbarin. Kardinalen, som är ärkebiskop av Lyon, har tidigare i en lägre instans fällts för brottet att inte ha anmält sexuella övergrepp till statliga myndigheter.

Det blev stort mediepådrag när franske kardinalen Barbarin höll presskonferens efter att den friande domen fällts i Lyon.

Philippe Barbarin dömdes i första instans för brottet att inte ha anmält de sexuella övergrepp som en präst, Bernard Preynat, begått. Domen föll i mars 2019 och var på sex månaders fängelse. Målsägande var då tio pojkscouter och förmodade offer.

Kardinal Barbarin har erkänt att han kände till "rykten" som spreds redan 2010, men att han fick kännedom om övergrepp först 2014 efter ett samtal med ett av prästens offer. Han informerade då Vatikanen och flyttade Bernard Preynat från den tjänst han haft. Men han tog aldrig kontakt med fransk polis.

Time-out

I samband med domen i mars 2019 bad kardinal Barbarin påven om att få lämna sin tjänst. Men påve Franciskus accepterade inte detta, utan menade att den rättsliga processen inte var avslutad. Kardinalen tog dock en time-out, och påven utsåg den tidigare biskopen av Evry-Corbeille-Essonnes, Michel Dubost, till vikarierande ärkebiskop.

Nu har alltså kardinalen friats från anklagelser.

"Mina tankar går till offren. Tillsammans med många andra bröder och systrar vill jag fortsätta att be varje dag för offren och deras familjer", säger kardinalen i en kommentar till Vatican News.

90-tal vittnesmål

Brotten begicks mellan 1971 och 1991 av Bernard Preynat, en tidigare präst, under den tid när Preynat tjänstgjorde i Sainte-Foy-lès- Lyon. Preynat blev avkragad i juli förra året. Han har erkänt att han har begått brott mot pojkar under flera decennier. Preynat framträdde för första gången själv vid en rättegång när han vittnade vid domstolen i Lyon, och berättade då att brotten begicks mot fyra eller fem barn varje vecka. Barnen var mellan sju och femton år gamla. Ett 90-tal vittnen har trätt fram och vittnat om sexuella övergrepp, skriver The Guardian. Preynat står åtalad på tio punkter, och riskerar om han döms upp till tio års fängelse.

Läs mer Åtalad fransk kardinal kan frias

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig