16 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Tredubbling av deltagare i brittiska Alphakurser

Över 1600 deltagare finns med i sommarens Alphakurser i Storbritannien – och det är tre gånger så många som normalt under sommaren. – Alla verkar älska våra digitala kurser, och ingen hoppar av, säger Mark Elsdon-Dew om succén med de digitala kurserna i kristen tro.

1 av 2

Storbritannien är hårt drabbat av coronapandemin, och har hårda restriktioner för mänskliga möten. Därför bestämde man sig inom Alpha Storbritannien att satsa på digitala kurser i kristen tro, i stället för de sedvanliga träffarna i kyrkor.

Finns i 169 länder

Resultatet blev häpnadsväckande bra: antalet kurser tredubblades.

- Vi har aldrig kört Alphakurser digitalt förut, och vi trodde inte riktigt att det skulle fungera. Det är en jätteöverraskning att det har fungerat så bra. Och vi behövde inte ens förändra kurser särskilt mycket, säger Mark Elsdon-Dew, kommunikationschef vid Alpha International, till webbsidan Premier.

Konceptet med Alphakurser finns i dag i 169 länder. Initiativet till nybörjarkurser i kristen tro kom från Holy Trinity Brompton 1977. I dag är rörelsen internationell.

Här för att stanna

I Storbritannien körs Alphakurser i cirka 7000 olika kyrkor, skriver tidningen Evangelical Focus. De nya digitala kurserna innehåller bland annat en kort film, och genom digitala verktyg möjligheter att diskutera med andra i gruppen. Mark Elsdon-Dew säger att han tror att de digitala kurserna är här för att stanna.

- En del säger att det är lättare för dem att följa kurserna hemma. Andra säger att de aldrig skulle gå nära en kyrka, men att det känns okej att delta i kurser på ett visst avstånd från kyrkan.

- Jag skulle inte bli förvånad om många kyrkor nu väljer att permanenta försöket med digitala kurser, säger Mark Elsdon-Dew.

Läs också Alpha börjar hålla kurser online

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar