Nyheter

Edward Blom: Elever ska inte vara rädda för demoner

Tv-personligheten säger att andeutdrivning är en marginell företeelse inom katolicismen

Edward Blom har givit namn åt exorcisten i P3:s nya skräckserie. Själv vill han inte att katolicismen ska förknippas med andeutdrivning.
“Det är inte roligt om skolelever tror att katoliker bara är helgalna”, säger Edward Blom.

I dramaserien Exorcismen i Eksjö, som Dagen skrev om igår, är fader Edward - en katolsk exorcist - en av huvudpersonerna. Att han delar förnamn med annan känd katolik är ingen slump. Seriens manusförfattare Ida Kjellin meddelade på Twitter att exorcisten heter Edward efter mathistorikern och tv-personligheten Edward Blom eftersom det var den “ende svenske katoliken jag kom på”.

“Det känns lite oseriöst”, skriver Edward Blom till Dagen.

Stämmer in i kritiken

Edward Blom stämmer in i Katolska kyrkans kritik mot Sveriges Radios lärarhandledning, som ska underlätta för lärare att använda serien i undervisningen.

“Jag tycker personligen det känns väldigt absurt att ha något så ovanligt och smalt som denna typ av exorcism som ingång för att skolelever ska diskutera kristendomen och katolska kyrkan”, skriver Edward Blom, som noterar att han inte har hunnit lyssna på serien än.

“Att få barnen att förstå att det handlar om kampen mellan ont och gott är ju jättebra förvisso, men den stora kampen och det viktiga är ju det onda man själv gör. Det är fruktansvärt om massa skolelever ska gå omkring och vara livrädda för demoner. Och inte heller roligt om de bara tror katoliker är helgalna.”

Exorcism kan vara en del av den katolska trosuppfattningen, säger han.

“Förvisso innebär varje dop, varje välsignelse en förälder ger sitt barn om kvällen, varje gång en präst inviger en ny bostad eller när vi säger “utan fräls oss i från ondo” i Fader vår en sorts exorcism i formell mening. Det är en handling som innebär att man ber Gud att hålla ondskan borta. Men utdrivning hos en besatt människa är ju något extremt ovanligt”, skriver han.

Inte lämpligt för barn

Även om exorcism kan ha sina användningsområden är det inte något som ska läras ut genom skräckserier, menar Edward Blom.

“Det förekommer extremt speciella fall när exorcism av detta slag brukar göra nytta – om det kan man läsa massa böcker och artiklar om man vill, men det är inte lämplig läsning för barn”, skriver han.

Manusförfattaren Ida Kjellin skriver i ett mejl till Dagen att serien inte gör anspråk på att porträttera katolicismen och hänvisar frågor om lärarmaterialet till Sveriges Radio, eftersom hon inte har varit delaktig i det. Om valet av namn skriver hon:

“När man namnger karaktärer griper man ofta ur sin fantasi eller personer man känner till. Edward var ett fint och högtidligt namn som passade, karaktären har givetvis inget som helst med Edward Blom att göra. Och givetvis känner jag till fler katoliker men det hade inte blivit lika kul att skriva på Twitter.”

---

Fakta: Edward Blom

---

Lyssna på Dagens människa med Edward Blom

Fler artiklar för dig