Nyheter

KDU har tagit beslut - vill avskaffa alkoholmonopolet

“Jag har svårt att se att missbruket skulle öka”, säger KDU-ledaren Nike Örbrink om förslaget att låta fler få sälja alkohol

Glöm Systembolaget. Om KDU får bestämma ska alkoholmonopolet avskaffas och alkoholhaltiga drycker få säljas av licensierade återförsäljare.

Svensken höll på att supa ihjäl sig. Berättelsen om Systembolagets uppkomst är välkänd, svenskarna hade så svårt att hantera spriten att staten till slut var tvungen att gripa in. Alkoholmonopolet har länge varit en självklarhet för många svenskar, men på senare tid har det ifrågasatts.

Framför allt är det på den politiska högerkanten som rösten höjs att slopa monopolet. Nu vill KDU visa vägen och beslutade på sitt riksmöte i helgen att verka för att det ska avskaffas.

Varför vill ni ha bort Systembolaget?

– Vi vill fortsatt ha en reglerad alkoholpolitik men där Systembolaget säljs ut och där andra aktörer kan erbjuda andra alternativ under kontrollerade former, säger Nike Örbrink, förbundsordförande på KDU, till Dagen.

– Det skulle till exempel kunna handla om en minde butik i glesbygd som erbjuder olika lokala öler eller flaskor vin som inte Systembolaget skulle ta in.

Förslaget innebär alltså inte att det skulle bli fritt fram att sälja alkoholhaltiga drycker för alla som vill, utan det handlar om olika butiker som ska kunna få licens att sälja under reglerade former. Nike Örbrink är tydlig med att alkoholmarknaden ska vara reglerad och att staten fortsatt ska ha ett tillsynsansvar.

Men finns det inte en risk med ökade sociala problem relaterat till ert förslag?

– Här handlar det om att staten har fortsatt tillsynsansvar och möjligheten att reglera, men staten har inte försäljningsansvaret. Jag har svårt att se att missbruket skulle öka bara för att det kan finnas en butik som fått licens och nischat sig på belgiska öler, säger Nike Örbrink.

Många kyrkor har genom åren drivit på för nykterhet, hur rimmar ert beslut med den kristdemokratiska ideologin?

– Den sociala marknadsekonomin är en central del av kristdemokratin. En ordning där privata näringsidkare kan driva butiker men där staten har tillsynsansvar är ett exempel på det. Därtill finns det ju andra fullt fungerande kristdemokratiska länder där staten inte har försäljningsansvar.

I toppen av Systembolaget sitter i dag förre KD-ledaren Göran Hägglund, tror du att ni får gehör där?

– Jag tror att det finns potential på sikt. Med det sagt, det kanske är lättare att börja med att man i alla fall ska få kunna köpa sig en kyld öl på Systemet.

---

Fakta: KDU:s riksmöte

  • I helgen hade KDU sitt riksmöte, där förbundsordförande Nike Örbrink fick fortsatt förtroende.
  • Ett av de förslag som röstades igenom var att driva på för att avskaffa alkoholmonopolet.

---

Fler artiklar för dig