Nyheter

SD-profil tas ur tjänst efter orden om Anne Frank

“Fallenkvist uttrycker en anmärkningsvärd respektlöshet för Anne Frank som Förintelseoffer.”

SD-profilen Rebecka Fallenkvist kallade i en story på Instagram den dagboksskrivande judiska flickan Anne Frank för “sedeslös” och “kåtheten själv”. Judiska organisationer protesterade högljutt. På lördagen meddelade partiet att Fallenkvist tagits ur tjänst.

“Vi ser allvarligt på Rebeckas okänsliga och olämpliga jargong på sociala medier och kommer att inleda en intern process tillsammans med vår HR-avdelning. Rebecka Fallenkvist är tagen ur tjänst under tiden detta pågår”, skriver Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli Björkman i ett mejl till Expressen.

I inlägget på Instagram stories publicerade Rebecka Fallenkvist ett foto där hon syns hålla Anne Franks dagbok. Inlägget, som nu är borttaget, lyder:

“50 sidor in och hittills har Anne Frank endast slagit mig som sedeslös. Kåtheten själv.”

Starka reaktioner

Judar i Sverige reagerade omedelbart på publiceringen. Judiska centralrådet uttryckte sin bestörtning och krävde att SD:s partiledning tar avstånd från publiceringen på Instagram. Judiska centralrådet skriver genom sin ordförande Lena Posner Körösi, tillika ordförande för Judiska församlingen i Stockholm:

“Fallenkvist uttrycker en anmärkningsvärd respektlöshet för Anne Frank som Förintelseoffer. Normaliserande av ett förråat språkbruk och skamlös trivialisering av Förintelseoffers lidande är oanständigt och ovärdigt, desto allvarligare från en folkvald politiker som åtnjuter stort inflytande.”

Judiska ungdomsförbundet i Sverige, Kus, skriver på Twitter:

“Rebecka Fallenkvist fortsätter att överträffa sig själv. Du läser om Anne Frank, ett barn som mördades i Förintelsen pga att hon var judinna, och kopplar sedan hennes berättelse till sex. Detta är så otroligt vidrigt och smaklöst.”

Partiledare för SD:s kanal Riks

Rebecka Fallenkvist är programledare för SD:s partikanal Riks är precis invald för partiet i region Stockholm. När Expressen ställer henne till svars för inlägget svarar hon:

“Min story syftade till att belysa det goda och mänskliga hos Anne – inte att förminska ondskan hon utsattes för. Några valde att misstolka min story varför jag tog ner den, jag vill inte att någon tar illa upp i onödan.”

Det är inte första gången Rebecka Fallenkvist hamnar i blåsväder på grund av sina uttalanden. Efter valnatten blev hon ett namn på mångas läppar sedan hon under SD:s valvaka i samband med en tv-intervju utropat orden “Helg seger!“.

---

Fakta: Anne Frank

  • Judisk flicka som föddes 12 juni 1929 i Frankfurt am Main.
  • Hon avled 1945 i koncentrationsläget Bergen Belsen, 15 år gammal.
  • Hennes dagboksanteckningar från 1942–1944 gavs ut som bok och är en av världens mest lästa böcker.
  • Anne Franks dagbok är översatt till mer än 50 olika språk.

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar