Kultur

Martin Scorsese vill göra film om Jesus

Gav beskedet efter att ha träffat påve Franciskus i Rom

Nyligen tog han emot stående ovationer i Cannes efter premiärvisningen av Killers of the Flower Moon. Nu kavlar stjärnregissören Martin Scorsese upp ärmarna för att göra en film om Jesus.

Det var vid en konferens i Vatikanen förra helgen som den 80-årige Martin Scorsese förklarade att han på nytt tänker ta sig an en av världshistoriens främsta huvudpersoner.

– Jag har svarat på påvens uppmaning till konstnärer på det enda sätt jag kan: genom att föreställa mig och skriva manus för en film om Jesus, sa han enligt bland annat The Guardian.

– Och jag ska precis börja med det.

Ingen ytterliga information om projektet har framkommit än.

Martin Scorsese besökte Italien med sin hustru Helen Morris för att delta i en rad evenemang som rörde religion och film, skriver tidningen, och träffade även påve Franciskus.

En konferens samarrangerades av den katolska tidskriften La Civiltà Cattolica. Chefredaktör Antonio Spadaro skrev på Twitter efteråt att påven uppmanat de deltagande konstnärerna att ”ge liv, ge kropp, ge ord åt allt som människor lever, känner, drömmer, lider”, och att ”vara beredda att bli kritiserade och att lära av kritiken”.

Flera filmer om kristendom

Martin Scorsese reste till Italien efter att ha besökt filmfestivalen i Cannes, där hans senaste film, som handlar om en rad mord bland osagefolket i Oklahoma på 1920-talet, rev ner applåder i nio minuter under premiärvisningen.

År 1988 regisserade Martin Scorsese den omtalade och kritiserade filmen Kristi sista frestelse. Den bygger på Nikos Kazantzakis roman med samma namn, och utmålar en Jesus som slits mellan sin kallelse och längtan efter ett liv som vanlig människa.

Scorsese har även regisserat filmen Silence, som kom 2016. Den är baserad på romanen Tystnaden av Shusaku Endo och handlar om förföljelsen av kristna i 1600-talets Japan.


Fler artiklar för dig