Familj

Mat som passar att fira våren med

Matsidan bjuder i dag några klassiker som biffstek Mexicaine och helstekt oxfilé Provencale. Men även skarpsås och sallad att fira våren med.

Möt våren med bläckfisk på grekiskt vis. Grunden är den välkända salladen men här bygger vi på med friterad bläckfisk.Grekisk sallad säger vi svenskar och tänker på en grönsallad med lökringar, fetaost och oliver. Men fetaostblandningar kallas allmänt för sommarsallader i Grekland och några salladsblad ingår över huvudtaget inte i rätten. Grönsalladen serveras separat om ordningen ska vara den rätta.Här rör vi till begreppen ytterligare genom att toppa salladen med friterade bläckfiskringar.RECEPT:Bläckfisk på grekiskt vis(4 personer)Det här behöver du:300–400 g panerade bläckfiskringar200 g fetaost i tärningar100 g haricots verts100 g svarta oliver2 färska, röda lökar2 mogna tomater1 huvud isbergssallad1 litet huvud rossisalladTill vinägretten:2 msk olivolja1 msk mild vit vinäger1 vitlöksklyfta1 nypa flingsaltett par varv på svartpepparkvarnenDessutom:olja till fritering av bläckfiskringarnaGör så här:1. Strimla salladen grovt. Skiva löken. Färsk lök behöver inte skalas utan till och med blasten kan följa med i salladen. Förkoka haricots verts i lättsaltat vatten. Skär tomaterna i skivor.2. Blanda vinägretten, det vill säga olja, vinäger med en pressad eller riven vitlöksklyfta, flingsalt och svartpeppar.3. Lägg en bädd av blandad sallad, lök, tomater och haricots verts på stort fat eller tallrikar. Strö över fetaost i tärningar och oliver. Fördela vinägretten över salladen.4. Hetta upp olja, cirka 4 dl, i kastrull. När oljan är 160 grader friteras bläckfiskringarna ett par minuter. Friteringen måste ske i omgångar för att bläckfiskringarna inte ska kladda ihop. Lägg de färdiga bläckfiskringarna på dubbelt hushållspapper innan de läggs på salladen. Tänk på att alltid vara försiktig vid fritering. Lämna inte oljan på het platta utan uppsiktBiffstek Mexicaine med bakad potatis(4 personer)Det här behöver du:4 utskurna biffarTill Mexicainesåsen:2 msk smör1 gul lök1/2 msk vetemjöl1 burk krossade tomater1 röd paprika1 msk tomatpuré1 tsk mexikansk chilikrydda1 msk koncentrerad kalvfondsalt, peppar och smör till stekningTill serveringen:Bakad potatis och gärna någon form av bönorGör så här:1. Baka potatisarna en dryg timme i 175 graders ugn. Ställ potatisarna i ugnsfast form med lite grovsalt i botten. Potatis som bakas ska inte vara folielindade, det är ett påfund från krogen för att hålla färdigbakade potatisar varma.2. Skala och hacka löken och paprikan fint. Fräs hacket med smör i kastrull, pudra över vetemjöl och tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kalvfond och kryddor. Sjud sakta i 10 minuter.3. Banka ut köttet med köttklubba. Stek det hastigt i het panna. Salta och peppra efter vändning för att bibehålla saftigheten. Lägg upp och servera gärna någon form av bönor, vita, röda eller svarta till. Bönor finns, för den som inte vill koka själv, numer av bra kvalitet på burk.Helstekt oxfilé Provençale(4 personer)Det här behöver du:700 g oxfilé, helst från mittbitensalt och vitpeppar1 kg potatissmör till stekningenrapsoljaTill vitlökssmöret:100 g smör2 vitlöksklyftor1 tsk citronsaft2 msk hackad persiljaTill garnering:4 tomater4 broccolibuketteren stor knippa persiljaGör så här:1. Blanda rumsvarmt smör med pressad vitlök, finhackad persilja och en tesked citronsaft. Forma smöret till en rulle eller spritsa det i små toppar. Kyl smöret men frys det inte.2. Skala och skiva potatisen. Lägg skivorna i vatten för att få bort så mycket stärkelse som möjligt. Då slipper man besväret med potatis som fastnar i pannan vid stekningen.3. Putsa oxfilén. Salta, peppra och bryn köttet runt om med smör i het panna. Lyft över köttet till ugnsfast form och stek det färdigt i 200 graders ugn. Stektiden varierar mellan 20 och 24 minuter beroende på hur rött man vill ha sitt kött. Tips: Stek i 20 minuter. Ta ut och linda in i folie och låt köttet dra 10 minuter innan det skivas upp.4. Stek potatisen i en blandning av smör och olja. Oljan gör att fettet inte bränner lika lätt. Salta och peppra.5. När köttet tagits ut höjs ugnstemperaturen till max, gärna grill om det finns.Sätt in snittade tomater som toppats med smör, salt och peppar. Grilla ett per minuter.6. Skiva upp köttet. Lägg de råstekta potatisskivorna på fat och placera köttskivorna över. Garnera med helstekta tomater och broccolibuketter samt gärna med extra persilja. Toppa med vitlökssmör alternativt bjud det vid sidan om. Traditionellt och lättlagatI dag finns det färdiga dressingar och kalla såser i sådan mängd att man knappast kan överblicka utbudet. Förr fick man vackert blanda ihop sin sås själv. Bland de gamla klassiska recepten har vi dammat av den förr så vanliga skarpsåsen.Skarpsås har, som namnet antyder, en lite vass smak som kommer från ättika. Grunden är grädde, vilket kanske inte gör såsen till den absolut nyttigaste, men skedar man inte i sig överdrivna mängder kan man unna sig den goda såsen utan att få dåligt samvete.Skarpsås serveras till inkokt lax, kokt eller stekt fisk i allmänhet och stekt strömming i synnerhet. Prova även att bjuda skarpsås till kallskuren rökt eller kokt skinka.Gammaldags skarpsås(4 personer)Det här behöver du:1 hårdkokt äggula1 rå äggula1 tsk strösocker1 kryddmått mald vitpeppar1/2 tsk salt1/4 kryddmått senapspulver1/2 tsk ättika, 24 procent2 dl vispgräddeGör så här:1. Mosa sönder den hårdkokta äggulan tillsammans med en rå äggula, socker, peppar, salt och senapspulver i en skål. Bästa redskapet är baksidan av en vanlig bordssked.2. Tillsätt ättikan. Kontrollera ättikans styrka. Receptet anger mängden 24 procentig ättika, så kallad ren ättika, men har man svagare ättika måste mängden ökas därefter.3. Vispa grädden till fast men inte alltför kompakt konsistens. Blanda ner grädden i ägg- och senapssmeten i omgångar. Smaka av. Vill man ha en skarpare sås tillsätts lite mer ättika.Skarpsåsen serveras alltid kall. FAKTA:10 budord för bröllopsgästerVåren är de många bröllopens tid. Här lite att tänka på inför bröllopsmiddagen. * Vänta stående vid din plats till dess brudparet och värdinnan (i regel brudens mor) satt sig. Börja aldrig äta – eller dricka – före brudparet.

Läs Dagen en hel månad för endast 29 kr*

* Därefter 189 kr per månad

Dagen Digital

Klicka här