19 april 2021

En tidning på kristen grundKultur

Kulturpanelen: Fritt fram för känslorna!

Daniel Wistrand

Läst: "Den sista flickan: berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten" av Nadia Murad (Albert Bonniers förlag)

Som tonåring lånade jag förintelseöverlevaren Ferenc Göndörs bok ”A-6171 – Ett judiskt levnadsöde” av mina föräldrar. Vittnesmålet från koncentrationslägret kröp in under skinnet. Samma känslor väcks när jag nu läser Nadia Murads berättelse. Tidsepoken är inte 1940-tal utan 2010-tal, förövarna är inte nazister utan islamister och det utsatta folket är inte judar utan yazidier. Men grymheten är densamma. Världen behöver höra berättelserna från fredsprisvinnaren Nadia Murad och andra IS-överlevare. Bara då kan offer få upprättelse, förövare dömas och lärdomar dras inför framtiden.

Sett: "Elvira Madigan" i uppsättning av Parkteatern

I 75 år har Parkteatern, som är en del av Stockholms stadsteater, bjudit på kultur i huvudstadens parker. För några veckor sedan såg jag den snygga och medryckande uppsättningen av ”Elvira Madigan”. Helt gratis i en park fem minuter hemifrån. Alla som besöker Stockholmsområdet i sommar borde passa på att uppleva någon av Parkteaterns föreställningar.

Hört: Sommar i P1 med Erik Niva

För några år sedan var jag redaktör för ett dokument där reportern Hasse Boström och fotografen Josefin Casteryd reste till Malmberget och mötte de lokala kyrkorna i ett samhälle dömt till utplåning till förmån för gruvbrytningen. Idén föddes efter en intervju med sportjournalisten Erik Niva. I sitt sommarprat redogör han för hur uppväxten i det lilla gruvsamhället påverkat honom och hur fotbollen blev hans biljett till en större värld. Ett av årets mest välgjorda sommarprogram.

I augusti ser jag fram emot: Vardagen Dessa rader skrivs i bilen med familjen efter en fantastisk semestervecka i Norrbotten. Huden är öm av salt och sol och för första gången i sommar kan jag förlikas med tanken på att vardagen är i antågande. För det är ju i vardagen som den största delen av livet utspelar sig och det känns faktiskt helt okej att den snart är här.

Malina Abrahamsson

Läst: "Längtans flöde" av Alva Dahl (Syster Enbär)

Jag läste Alva Dahls prosalyriska ”Längtans flöde” i ett svep, till stor del på bussen där jag trots att jag var omgiven av främlingar knappt kunde hejda mina tårar. Även om jag aldrig funderat på att gå i kloster (ett bärande tema i boken) slog Alva Dahls ord an något i mig. Kanske för att ”Längtans flöde” också handlar om allmänmänskliga företeelser och känslor som sökande, åtrå och förtvivlan. Dessutom är språket så vackert och precist att jag ville gråta bara för den sakens skull.

Sett: "Rekonstruktion Utøya" på SVT play

Det har gått åtta år sedan terrordådet på Utøya. I den Guldbaggeprisade filmen ”Rekonstruktion Utøya” låter regissören Carl Javér fyra överlevare samlas i en filmstudio i Nordnorge för att återvända till den 22 juli 2011 och rekonstruera sina minnen. Vittnesmålen går rakt in i hjärtat. Filmen är drabbande och respektfull på samma gång.

Hört: "Come and tear down the walls" med Jenny Wahlström och Common Hymnal

Jag har tidigare tipsat både om Jenny Wahlström (A Treehouse Wait och Silver) och om lovsångskollektivet Common Hymnal. Därför var glädjen stor när jag upptäckte att de gjort en låt ihop. Och inte vilken låt som helst. En varm, ärlig och finstämd lovsång som gått på repeat hos mig senaste tiden.

I augusti ser jag fram emot: L'Abri-inspirerade dagar i småländska skogen

Precis som förra året bjuder jag och min man in till L’Abri-inspirerade dagar. Nya och gamla vänner samlas för att studera, samtala, arbeta praktiskt och njuta av kultur och gemenskap, omgivna av småländsk skog. Kan det bli bättre?!

Urban Thoms

Läst: "Gud är röd" av Liao Yiwu (Narin förlag)

Kinesiske poeten, författaren och musikern Liao Yiwu är av den nyfikna sorten. Och orädda. Dikterna han skrev om massakern på Himmelska fridens torg 1989 kostade honom fyra år i fängelse. Det har dock inte hindrat honom att åka runt i Kina och intervjua kristna människor om deras kamp för att bevara sin tro, trots massivt förtryck från regimen. Yiwu, själv buddhist, drivs av ett enastående rättspatos när han i boken ”Gud är röd” ger röst åt kristna människor som den hårda vägen fått lära sig att tron har ett pris.

Sett: "Min hemliga bror" på SVT Play

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt ger sig ut på jakt efter en hemlig halvbror som hon fått nys om. Med DNA-teknikens hjälp avslöjas familjehemligheter som legat begravda i 25 år och man undrar hur många liknande historier som finns gömda därute.

Hört: Sommar i P1 med Stina Wollter

När sista tonerna av ”Nina Cried Power” med Hozier tonat ut och Stina Wollters sommarprat tonat ut blir jag sittandes i soffan i en halvtimme. Det går bara inte att resa sig. Stina Wollters skildring av sina fyra månaders vänskap med Maja, åtta år och döende i cancer, är något av det mest omtumlande och berörande jag hört – i hela mitt liv. Stina Wollter darrar på rösten när hon berättar hur Maja under sina sista skälvande dagar ”provflyger”, men sedan vaknar till och ringer sin vän Stina en sista gång: ”Under flygningen har hon fått veta av ljuset att det är klart ... allt är ljus och jubel och stunden är inne.” Döden frammanar livet och tanken svindlar.

I augusti ser jag fram emot: Semester

Sista jobbkvällen firas med musiknostalgi i punkens tecken. Irländska bandet Stiff Little Fingers spelar på Fryshuset och äntligen får jag höra dem live. Jag tänker att det blir en perfekt urladdning inför fyra veckors ledighet då sovmorgnar, augustisol, bokläsande, mc-turer, badkvällar och allehanda spontana upptåg väntar. Resan till festivalen Skärgårdssång mitt i ledigheten är visserligen jobbrelaterad, men känns ändå som ett sant nöje.

Fler artiklar från Kultur