Kultur

Olga Tokarczuk och Peter Handke får Nobelpriset i litteratur

Olga Tokarczuk och Peter Handke tilldelas Nobelpriset i litteratur för år 2018 och 2019. Det stod klart sedan Svenska Akademien under torsdagen kungjort sina beslut. Både författarna har på olika sätt närmat sig religiösa teman i sin utgivning.

1 av 2

Romanförfattaren Olga Tokarczuk är född 1962 och uppvuxen i sydvästra Polen. Hon är vid sidan av författarskapet utbildad psykolog, politiskt aktiv i Polens gröna parti och även lärare. Bokdebuterade gjorde hon 1993, även om hon även innan dess publicerat ett flertal kortare texter. Genombrottet kom 1996 med ”Gammeltida och andra tider”. Hennes senaste roman ”Jakobsböckerna” (2015) handlar om en rörelse för att konvertera judar till kristendomen under 1700-talet.

Peter Handke är en Parisbaserad Österrikisk författare. Han är född 1942 och romandebuterade 1966. Förutom författaryrket har han även gjort sig känd som både översättare och filmregissör. Några av hans mer kända böcker är "Tankar om tröttheten", "Tankar om jukeboxen" och "Tankar om den lyckade dagen". Hans senast utgivna bok på svenska är Don Juan, som kom 2006.

Peter Handke har berört de religiösa perspektiven i sitt skrivande. Bland annat tecknar han ett annorlunda Kristusporträtt i sin text "Lebensbeschreibung" (biografi på svenska) från 1970.

Fler artiklar för dig