07 maj 2021

En tidning på kristen grundKultur

Glädje och fest på allra första Dagengalan i Ryttargårdskyrkan

I helgen gick första Dagengalan av stapeln när Ryttargårdskyrkan i Linköping fylldes med sång och musik och mycket glädje.

1 av 10

Dagen har under flera år delat ut utmärkelsen Årets förebild som har gått till bland andra journalisten Nuri Kino och “Ängeln på Malmskillnadsgatan”, Elise Lindqvist.

Nytt för i år var att priset delades upp i två olika: Årets opinionsbildare och Årets medmänniska.

Först ut att få priset för Årets opinionsbildare var pastorn Micael Grenholm för det webbaserade testet "Är jag kristen nu?" där man kunde sätta sina kunskaper kristen tro på prov, med utgångspunkt i de frågor som Migrationsverket ställer till konvertiter som ansöker om asyl.

Enligt juryn, som består av medlemmarna i Dagens opinionsredaktion, har testet, trots att Migrationsverket hävdade att det var missvisande, bidragit till att frågan om kristna konvertiter fick den uppmärksamhet hos den svenska allmänheten, media, beslutsfattare och politiker som den annars inte hade fått. Bland annat ledde testets förödande resultat till att frågan lyftes i riksdagen.

– Jag hade räknat med att det skulle få en del uppmärksamhet. Men det fullkomligt exploderade, sa Micael Grenholm till Dagen efter prisutdelningen.

Tonåring med civilkurage

Dagens läsare röstade fram 13-årige Alvar Björk från Knivsta till att bli Årets medmänniska. Tidigare i år klev han emellan när en funktionsnedsatt man blev trakasserad av andra vuxna på Uppsala resecentrum. Alvar blev själv attackerad men säger till Dagen att han aldrig tvekade, trots att inga andra reagerade.

– Min inspirationskälla är Jesus, sa Alvar till Dagen efter galan.

Nu ryktas det om att han även ska få medborgarhjälte-medalj av Uppsalapolisen.

21:a Utbultstipendiet

Det pris som har flest år på nacken är Utbultstipendiet som i år delades ut för 21:a gången och det blev låtskrivaren och körledaren Jonas Engström som tog hem årets stipendium.

Juryns motivering lyder: "Med inspiration hämtad ur musikalisk mångfald och en ömsint penna, som väl avvägt blandar nåd och sanning, skapar Jonas Engström texter och melodier som tillsammans utgör en hoppets fyrbåk."

För utom Jonas Engström och gospelkören One Nation stod även de två andra nominerade till stipendiet: Petter Allin med sitt band Jeremia samt singer songwritern Anna Martinsson.

Även maestro själv, Roland Utbult och sångerskan och författaren Laila Dahl, en av jurymedlemmarna, bjöd på musik under kvällen.

---

Dagengalan – de fick priserna

  • Utbultstipendiet: Jonas Ensgtröm, körledare och låtskrivare från Helsingborg.
  • Årets medmänniska: Alvar Björk, 13, från Knivsta som visade civilkurage på Uppsala resecentrum.
  • Årets opinionsbildare: Micael Grenholm, pastor från Uppsala, för webbtestet "Är jag kristen nu?" som satte asylsökande konvertiters rättsosäkerhet i fokus.
  • Hela galan går att se i efterhand på tbnplay.se

---

Fler artiklar från Kultur

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar