Kultur

Sofia Lilly Jönsson: Julkonserter lockar oss på grund av igenkännandets glädje

Kyrkorna fylls av musik och människor i juletid. Men vad är det som lockar och hur kan kyrkorna arbeta för att behålla kontakten med konsertbesökarna under övriga året? Vi frågade kyrkomusikern Kristian Hvitfeldt och musikkritikern Sofia Lilly Jönsson.

1 av 2

Vad är det som lockar svensken till kyrkornas julkonserter?

Sofia Lilly Jönsson: Jag tror att det handlar om igenkännandets glädje. Man vet vad man får, och kanske någon liten ny överraskning som en ny sång eller en gästartist. Men vi behöver platser där vi kan mötas genom tiden, tidigare generationer och de nu levande.

Kristian Hvitfeldt: Det finns en vana kring jul att gå och lyssna på musik i kyrkan. Jag tror att det blir ett sätt för människor att väcka julkänslorna till liv. Sedan har ju kyrkorummet en viss stämning, men jag tror också att det handlar om en äkthet. Inte minst genom alla fantastiska körer, som inte bara består av proffs. De skapar en speciell känsla och en nerv.

Hur kan kyrkorna möta den längtan som ofta finns bakom de här besöken?

Sofia: Genom att inte sabotera traditionerna utan fortsätta att växa i dem. Jag minns en julkonsert i Globen när jag gick i Adolf Fredriks musikklasser. Musiklärarna hade bjudit in en blåsmusiker, en världsartist, som spelade ett långt, skränigt, experimentellt stycke helt utanför julschemat. Det fungerade inte alls.

Kristian: Jag tror inte på att smygfrälsa folk, texterna och musiken bär så mycket i sig själva. Däremot tror jag på att vara välkomnande och inkluderande, det är centralt både i konserter och gudstjänster. Det är också viktigt att skapa mötesplatser. I vår församling har vi byggt ett stort hus som heter Råda rum som blivit just en sådan mötesplats.

Vad blir den här julens musikaliska höjdpunkt?

Sofia: Det finns alldeles för mycket fin musik för advent och jul för att det ska gå att välja bara en sak. Men överflödet runt jul är en kvalitet i sig. Jag gillar spellistorna med örhängen som spelas i varuhusen i december. I kyrkan får jag sällan höra Ivar Widéens "Gläns över sjö och strand", en lite ovanligare melodi än Alice Tegnérs som vi sjöng i Adolf Fredrik. Den älskar jag med en livslång kärlek.

Kristian: Senast i förrgår hade vi två utsålda hus med fyra av församlingens körer tillsammans med Danny Saucedo. Det blev fantastiskt fina konserter och över 1 500 personer på plats sammanlagt. Det blir en fantastisk bredd under en sådan kväll, det är häftigt.

Läs också Två miljoner svenskar besöker en adventskonsert i kyrka i år

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig