Kultur

Pugh Rogefeldt sjunger om Jesus på nya skivan

På julafton släppte Pugh Rogefeldt sin första singel från en ny skiva där han tolkar amerikansk rotgospel på svenska.

1 av 2

Singeln som Pugh Rogefeldt valt att börja med heter "Jesus i mobilen". Det är en svensk version av "Jesus on the mainline", en klassisk bluesdoftande gospel med rötter i det tidiga 1900-talets USA. Sången har genom åren spelats in av åtskilliga artister, däribland The Staple Singers. En av de färskaste tolkningarna står Ry Cooder för.

"Om nån frågat mig för tio år sedan om jag kan tänka mig att spela in religiösa låtar hade jag svarat nej", skriver Pugh Rogefeldt i ett pressmeddelande.

Men så spelade hans 17-årige son för ett par år sedan upp ett par sånger med den kristne bluessångaren Blind Willie Johnson för sin far.

"Jag föll pladask för intensiteten. Sedan dess har jag intresserat mig för framför allt gospel från USA. Det har varit en fantastisk", berättar Pugh och tillägger att han inte kunde låta bli att försöka sig på svenska tolkningar.

Just att tolka sånger på svenska har varit ett signum för Pugh Rogefeldt under hela hans långa framgångsrika musikkarriär. Hans debutalbum "Ja, dä ä dä" från 1969 var banbrytande med sin rock på svenska och skivan blev en grammisvinnare

Genom åren har hans karriär gått både upp och ner, men 2012 fick han ett nytt uppsving genom en uppskattad medverkan i TV4-serien "Så mycket bättre". 2019 tilldelades han Cornelis Vreeswijk-stipendiet för artister som skriver, sjunger eller framträder på svenska.

Upptäckten av gospelmusiken har inspirerat Pugh Rogefeldt att spela in ett helt album och för några månader sedan kallade han till sig producenten Johan Lindström som tog med sig "några vassa musiker" till Gotland, där Pugh numera är bosatt, för inspelning.

"Det blev ett knippe sånger. Blandat med ett par inte så kända psalmer med egna nya texter", meddelar artisten i pressmeddelandet som utlovar fler singlar senare.

"Jesus i mobilen" är rätt trogen det amerikanska originalet och även om det inte sägs rent ut så verkar det vara artisten själv som skrivit de svenska texterna på nya skivan. På första singeln lyder exempelvis några textrader:

Är du sjuk och trasig så blir du hel igen,

du kan ringa upp så blir du hel igen.

Pugh skriver att han tar det hela "mest med glädje". Han avslutar sitt budskap med orden "Jag har inte blivit religiös". För säkerhets skull med versaler.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig