29 november 2021

En tidning på kristen grundKultur

Låt karantänen bli en tid av reflektion

Kanske kan de bibliska berättelserna om ”fyrtiodagarskarantäner” för Mose, Elia och Jesus bli ett raster som låter oss ana att även coronakrisen kan rymma en kallelse till omorientering, skriver Peter Halldorf i en kulturessä.

Ordet karantän förknippas med ett rumsligt ”frihets­berövande”: en strikt isolering på en plats, i en lägenhet eller ett hus, till skydd mot smitta och smittspridning. Men ordet syftar ursprungligen på en tidsperiod. Det kommer från det italienska uttrycket ”quaranta giorni” – fyrtio dagar – vilket var den period som ett skepp förr i tiden behövde ligga förtöjt utanför Venedig innan det fick tillåtelse att anlöpa hamnen.
Den här artikeln är bara tillgänglig för prenumeranter.
Här kan du se våra prenumerationserbjudanden.

Om du ser det här meddelandet trots att du har en prenumeration och är inloggad kan det bero på att du har en adblocker aktiverad. Testa att avaktivera den och ladda om sidan.
Fler artiklar

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb