28 februari 2021

En tidning på kristen grundKultur

Liv, död och teologi präglar kulturvåren

Daniel Wistrand

Läst: Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta"

Jag har de senaste veckorna högläst denna klassiker i den svenska barnlitteraturen. Min dotter har legat fängslad av berättelsen om Skorpan och Jonatan och deras kamp för frihet i Nangijalas dalar. Att mitt under en pågående världskris dyka ner i Astrid Lindgrens tankar om livet, döden och gott och ont har varit fascinerande även för mig. Och jag kan konstatera att berättelsen fortfarande berör, utmanar och tröstar.

Sett: "After Life" på Netflix

Den mörka men även djupsinniga komedin ”After Life” är bitvis briljant. Ricky Gervais rollkaraktär Tony förlorar hastigt sin fru och plötsligt ter sig livet meningslöst. Genom serien får man följa hans försök att döva sorgens smärta genom likgiltighet inför tillvaron. Men någonstans, nästan motvilligt, sipprar ändå ljuset in. Jag har ännu inte hunnit se nya säsongen, men kan varmt rekommendera säsong ett för dess skildring av sorg, meningslöshet och livsmening.

Hört: Compassions lovsångskväll

Fadderorganisationen Compassion bjöd i veckan in till virtuell lovsångskväll. Med i projektet fanns bland andra Josefina Gniste, Frida Guldstrand och Mattias Martinsson. Det blev en varm och hoppfull kväll mitt i krisen och jag ser framemot flera liknande initiativ.

I juni ser jag framemot: Att fortsätta följa kulturdebatten om kristen tro

Det som började med Roland Utbults tack för förböner under hans sjukdomsperiod, blev en omfattande debatt kring den kristna trons plats i det offentliga livet. Jag ser framemot fortsättningen och hoppas försiktigt på en något mer välvillig syn på troende människor i den svenska kulturdebatten.

Malina Abrahamsson

Läst: Seriealbumet "Den rödaste rosen slår ut" av Liv Strömquist (Galago)

Oj så bra det här är! Första jag läser av Strömquist och vill genast prata om detta med alla jag möter. För temat berör oss alla. Kärleken! Detta magiska, mytiska ... eller är den det? Strömquist vänder sig till filosofer och forskare och visar i fem teorier varför det (kanske) har blivit svårare att bli kär. Hon synar senkapitalismen och ser hur vi verkar behandla relationer mer och mer som transaktioner och andra människor som utbytbara varor. "Den rödaste rosen slår ut" är intressant och rolig och allmänbildande på samma gång. Vill också tipsa om avsnittet av Läsarpoddens där Joel Halldorf och Patrik Hagman diskuterar den och som vanligt är både skarpa och underhållande.

Sett: "The UK Blessing" / "The Blessing Sweden"

Jag fick gåshud över hela kroppen när jag såg Youtube-klippet där kyrkor över hela Storbritannien gått samman och tillsammans sjunger välsignelsen över sitt land. Vilken kraftfull bild över kyrkans mångfald och enhet. Och sången är vacker! Och så kom den svenska versionen och då blev det på något sätt ännu starkare. Det finns sådan kraft i att vi går samman för att välsigna andra.

Hört: Re:formerapodden

Här kommer ett recept för en lyckad podcast: Ta två personer som känner varandra väl, som är vana att samtala och som har god analytisk förmåga. Låt dem sedan prata om frågor som engagerar dem båda. Det är precis vad som händer i Re:formerapodden där prästen Magnus Persson och EFS kommunikationschef och Budbärarens chefredaktör Johan Ericsson varje vecka avhandlar ämnen som rör kyrka och teologi.

I juni ser jag fram emot: Att läsa teologi

Inställda sommarplaner ger plats för sådant som jag velat göra länge men inte tagit mig tid till. Att läsa teologi till exempel. Därför ska jag i år läsa en sommarkurs på distans i karismatisk teologi vid Johannelunds teologiska högskola. Längtar!

Urban Thoms 

Läst: "Peter LeMarc sångtexter 1986–2017" (Lindelöws bokförlag)

LeMarc-avsnittet av SVT-serien ”Hitlåtens historia” inspirerade mig att plocka fram boken med Peter LeMarcs samlade sångtexter. ”Än i dag har jag faktiskt svårt att förstå hur han burit sig åt för att vara så skicklig och påhittigt navigera i det svenska språket utan att bli vare sig banal eller uddlös”, skriver journalisten Joacim Forsén i förordet. Precis så!

Sett: Otaliga webbgudstjänster

Håller på att tappa räkningen nu hur många veckor som det har blivit gudstjänst framför datorskärmen. Jag märker att det nu kan hända att det blir både en och två gudstjänster – en söndag såg jag tre på raken. Det hände aldrig före coronapandemin. Ett ekumeniskt smörgåsbord dukas varje söndag upp på bara ett musklicks avstånd. Dessutom är webbgudstjänster mer koncentrerade vilket gör dem avsevärt kortare. Kanske är de också mer innehållsligt genomtänkta när man vet att vem som helst där ute kan ”slinka in” och lyssna.

Hört: Paul Biktor Börjesson "Anchor" (David Media)

Fråga mig vilken doldis som haft störst inflytande på den kristna musiken under de senaste 20 åren och mitt spontana svar blir Paul Biktor Börjesson, eminent musiker, producent och låtskrivare. I fredags släppte han singeln ”Anchor”, en hjärtelåt som han filat på i mer än 15 år, men nu äntligen färdigställt (med hjälp av Aaron Keyes) och spelat in som duett med Viola Grafström. Texten beskriver en personlig erfarenhet av att Gud verkligen är ett ankarfäste i livet. Paul har skrivit många goda sånger, men ”Anchor” är tvivelsutan hans starkaste, en stor sång med internationell potential. Hos mig går den på repeat och jag vågar redan nu säga att den i framtiden kommer att räknas som en klassiker bland lovsånger.

I juni ser jag fram emot: Sommardoftande slingriga vägar

Det har inte blivit många mil sedan jag plockade ut motorcykeln i början av april. Nu ser jag fram emot sköna turer på Trajan längs kurviga vägar med solen i ryggen och naturens dofter blandade med fartvinden.

Malina Abrahamsson

Malina Abrahamsson är reporter på Dagens kultur- och livsstilssidor.

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Daniel Wistrand

Daniel Wistrand är redaktör för kultur och livsstil på Dagen.

Fler artiklar från Kultur