24 september 2021

En tidning på kristen grundKultur

Josefina Gnistes mest lyssnade lovsång lanseras på engelska

Josefina Gniste, lovsångsledare, låtskrivare.
I oktober 2020 passerade lovsången “Din trofasthet” med Josefina Gniste en miljon lyssningar på Spotify. Nu släpps den på engelska och kan därmed få en mångdubbelt större publik.

Vi har sedan länge vant oss vid att engelska lovsånger översätts och spelas in på svenska, men att en sång gör den motsatta resan är inte lika vanligt. Ändå kunde Mia Runeson på Josefina Gnistes skivbolag David Media inte slå bort tanken på att detta var rätt tillfälle. Åtskilliga gånger när hon lett lovsång i sin hemförsamling har hon sjungit just “Din trofasthet” och sången har kommit att betyda mycket för Mia, en känsla hon bevisligen inte är ensam om, statistiken från Spotify talar sitt tydliga språk.

I två års tid har Mia Runeson med flera arbetat med att få till en engelsk översättning, vilket till sist landade i “Great is Your faithfulness”. Texten har Mia skrivit tillsammans med Josefina Gniste och Tommy Island (som tidigare skrivit “Frihet har ett namn” tillsammans med Josefina Gniste). Ursprungligen är musiken och originaltexten skriven av Josefina Gniste tillsammans med norrmännen David André Østby och Vetle Jarandsen.

Den nya engelska versionen spelades in för ett tag sedan. Josefina Gniste sjunger, Emil Sydhage har producerat och Johan Åsgärde finns också med i produktionen.

– Det här är inte en artistlansering, även om jag älskar Josefina Gniste, det handlar om sången. Den är en bön och nu skickar vi ut den över världen med förhoppning om att många ska höra den, säger Mia Runeson till Dagen.

Att lansera sånger internationellt är inget enkelt göra och Mia medger att hon jobbat hårt med att dra i de många kontakter som hon samlat på sig under alla år hon arbetat i musikbranschen. I dagarna dimper det ner mejl med länk till låten hos ett stort antal lovsångsledare i England och det är bara ett led i lanseringen som för Mia Runesons i första hand handlar om att sprida en sång som redan fått vara till välsignelse för massor av människor.

– Vi har lagt ner mycket kärlek i den här processen, förklarar hon och uttrycker med en bibelinspirerad bild sin förhoppning på ett välsignat mottagande.

– Nu har vi skrapat ihop några fiskar och några bröd. Det är detta vi har, var så god och ta det, Jesus. Vi lägger ner den vid dina fötter.

De närmaste veckorna kommer hon garanterat att följa statistiken extra noga över hur Jos efina Gnistes nya inspelning spelas.

– Det blir en kombination av stilla förtröstan och förväntan, sammanfattar Mia Runeson.

Senare i år släpper Johan Åsgärde, en annan av David Medias lovsångsmusiker, ett album på engelska. Men det handlar om originalsånger som skrivits direkt på engelska, många av dem under resor som Johan Åsgärde gjort till Nashville, USA.

---

Fakta: “Great is Your faithfulness”

---

Urban Thoms

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Kultur

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar