Kultur

Sebastian Stakset gör låt om misshandel av kvinnor

Sebastian Stakset och Systrarna Marielle och Cassandra Larsson släpper musikvideo på kvinnodagen

Samarbetet mellan pingströrelsens beroendevård, LP, och Heart of Evangelism fortsätter. Denna gång släpper de en låt tillsammans.
– Vi var många som stod och grät när videon spelades in, säger Marielle Larsson, en av låtskrivarna.

Män som misshandlar kvinnor finns överallt och alla har vi ett ansvar att förhindra det. Det menar gänget bakom den nyskrivna låten “Sönder” som kommer att släppas lagom till Internationella kvinnodagen den 8 mars.

– I musikvideon får man se kvinnor som sminkats så att de ser slagna ut, och vi visar även upp en verklighetstrogen scen med ett par där mannen dricker och slåss, berättar Marielle Larsson, en av dem som skrivit låten.

– Det är Nina och Peppe (Eriksson, som arbetar för LP, reds.anm.) som spelar paret där kvinnan blir misshandlad och det var hjärtskärande att se. Vi var flera stycken som stod och grät, det kändes så verkligt, man ville bara gå in i situationen och omfamna Nina, säger Marielle Larsson, som även arbetar med LP Grow, mot unga vuxna.

Hon träffade Sebastian Stakset när han besökte Arvika för ett drygt år sedan. Eftersom Marielle Larsson är van vid att både sjunga och skriva egen musik bjöds hon och hennes lillasyster Cassandra över till Stockholm av Stakset för att skriva ett antal låtar tillsammans. “Sönder” är en av dem och den första som släpps.

– Jag läste upp en text som jag hade börjat skriva, medan Kenneth Lillqvist, som ofta samarbetar med Sebastian, spelade på pianot. Det var som att låten bara flödade fram.

musiker

Genom ett tidigare arbete på anstalt har Marielle kommit i kontakt med män dömda för kvinnomisshandel. Hon har också bekanta som är drabbade.

– Det finns så många kvinnor som lever i destruktiva relationer, och för många av dem har det blivit vardag. Det finns i alla kretsar, rik eller fattig, kristen eller inte kristen – och det behöver inte alltid handla om fysiskt våld. Man ska få vara trygg i sin relation.

Musikvideon och låten ska användas i olika sammanhang för att dels visa på en utväg, dels uppmärksamma misshandeln av kvinnor, som ofta sker i det fördolda.

musiker

Har vi svårt att se vad som pågår menar du?

– Ibland tror jag det. Vi kanske är rädda för att fråga hur någon har det hemma i sin relation. Jag tänker också på 17-åriga Wilma i Uddevalla som dödades av sin pojkvän. Där var en granne på väg upp för att se vad som stod på, men ångrade sig när han hörde att de tystnade, han trodde nog att bråket hade slutat. Vågar man inte gå dit, ja då kan man ringa polisen. Det handlar om omsorg mot våra medmänniskor.

---

Låten “Sönder”

  • Släpps i samarbete mellan pingströrelsens missbruksvård, LP, och organisationen Heart of Evangelism som Sebastian Stakset står bakom.
  • Låten och musikvideon finns tillgänglig från den 8 mars som är Internationella kvinnodagen.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig