Kultur

Mando Diaos Gustaf Norén: Utan kyrkan hade jag inte spelat musik

40-årige artisten om varför han ställer upp som kandidat i årets kyrkoval

NORRKÖPING 20130629
Björn Dixgård och Gustaf Norén i Mando Diao uppträder vid Bråvalla Festival 2013 i Norrköping under lördagen.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090
När den tidigare Mando Diao-sångaren Gustaf Norén flyttade hem till Borlänge för fyra år sedan var han säker på en sak – han skulle engagera sig lokalt.
– Kyrkan är högst närvarande i samhället här, vilket är bra, säger musikern.

Den 40-årige tidigare Mando Diao-medlemmen Gustaf Norén kandiderar för Socialdemokraterna i kyrkovalet i Borlänge församling. Tanken på detta har han haft med sig sedan flyttlasset gick från Stockholm tillbaka till uppväxtorten Borlänge för fyra år sedan.

– Man får anpassa sig till den kultur som råder på en plats. När jag bodde i Stockholm kände jag ingen som var aktiv inom kommunen på något sätt, men här är var och varannan medlem i en förening, i facket, i Folkets hus och parker och så vidare. Det är Borlänge i ett nötskal, konstaterar Gustaf Norén när Dagen ringer.

– När jag tänker tillbaka på min uppväxt finns det dels det privata, som familj, vänner, men vid sidan av det hela tiden det kommunala och även kyrkan. Kyrkan var hur närvarande som helst – den drev replokaler, fritidsgårdar. Spelade du musik hade du med kyrkan att göra, det var självklart. Jag hade inte spelat i band om det inte varit för kyrkan och inte mina bröder heller.

Att vara aktiv i samhället var således självklart för den tillbakaflyttade Borlängesonen. Förutom satsningen på att bli kyrkopolitiker arbetar Gustaf Norén som musiklärare på en högstadieskola mitt i bygden, är gift och har fem barn. Han ser fram emot att engagera sig i fler lokala verksamheter framöver, men först är det kyrkovalet som gäller.

– Tron är det som mitt liv utgår ifrån. Allt jag gör grundar sig i min kristna tro. Jag anser att politiken kommer från tron, inte tvärtom. Mycket av föreningslivets kultur kommer ju från kyrkan och dess gudsgemenskap, det är centralt i kristendomen. Jesus säger ju att där två eller fler är samlade – där är jag!

Det var för ungefär tio år sedan som Gustaf Norén beskriver det som att han “kom ut” som kristen. Då tog han orden i sin mun i ett offentligt sammanhang för första gången. Han hade då vänt sig till prästen i den kyrka där han hade spelat och konstaterat att “Oj, nu kom jag ut”.

– Jag kan inte prata om musik utan att prata om min tro. Den är grunden för hela min världsuppfattning, det genomsyrar allt jag gör. Det säger ju Paulus också, att det är i hur du beter dig som tron syns. Jeremia säger att de prisar mig med sin mun, men hjärtat är långt borta.

Varför blev det just Socialdemokraternas nomineringsgrupp i Svenska kyrkan som du valde att kandidera för?

– Jag har alltid varit politiskt nära Socialdemokraterna, jag pratar ofta ur det perspektivet, men jag är egentligen inte emot något enskilt parti. Jag tror vi kan ha olika uppfattningar, men ändå samma mål.

Anser du att partipolitik hör hemma inom kyrkan?

– Kyrkan hör hemma inom partipolitiken. Vi behöver fatta gemensamma beslut, över klassgränser och utgångslägen och annat – och det kan låta enkelt, men är enormt komplicerat. Av den erfarenhet jag har här i Borlänge har det fungerat väldigt bra, jag har god erfarenhet av det, avslutar Gustaf Norén innan det är dags för honom att hålla en lektion.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig