Kultur

Knutby blir tv-serie med Alba August som barnflicka

Regissören ser likheter i berättelsen med sin förra serie “Kalifat”

Den som trott att allt redan var skrivet och berättat om den uppländska Filadelfiaförsamlingens uppgång och fall kan inte haft mer fel. Nu närmast görs en stor satsning på att omvandla dramat som utspelade sig i Knutby i början av 2000-talet, till tv-serie.

Tidigare i år hade dokumentärserien “Knutby i blind tro” premiär på HBO Nordic. Nu kommer ytterligare en serie, med mer dramakaraktär och betydligt mindre dokumentärt. Dramaserien i sex delar bygger på Jonas Bonniers roman “Knutby”- en fiktiv skildring av händelserna inom den frikyrkliga församlingen som föranledde ett mord och ett mordförsök. Regissören Goran Kapetanovic ser arbetet med tv-serien som ett drömjobb.

– Alla i Sverige har ju sin bild av Knutby, av vad som hände i den här sekten. För mig är det intressant att undersöka vad som driver folk, hur de här mekanismerna fungerar, säger han till TT.

Han kan även se likheter mellan Knutbyberättelsen och den historia han berättade om i den hyllade serien “Kalifat”, om IS-resenärer.

– Det handlar om att man använder sig av Guds ord för att komma till makten, få fördelar och påverka andra människor till att utföra handlingar, som grundar sig på grupptryck, säger Kapetanovic.

Han påpekar att det inte är någon dokumentär skildring av det som hände i Knutby som det är frågan om. Varken någon “Helge Fossmo” eller “Åsa Waldau” kommer att dyka upp bland rollkaraktärerna, menar han. Men säkert kommer tittaren att känna igen kontexten och händelserna som kom att sätta det uppländska samhället på kartan för alltid. Exempelvis kommer det även här att finnas en barnflicka, spelad av ingen mindre än Alba August. Aliette Opheim gör rollen som Kristi brud, som i tv-serien heter Eva.

– Det här ska bli ett psykologiskt drama och vi har lagt mycket tid på att hitta rätt skådespelare, det har inte handlat om att hitta look-a-likes. Det bli en känslomässigt stark serie, som kommer att påverka publiken, säger Goran Kapetanović.

Serien börjar spelas in i sommar och planeras att visas under vintern på C More, följt av TV4.

Fler artiklar för dig