Kultur

Här är artisterna som spelar live på Gullbranna

I april ställde arrangörerna för andra året i rad in Gullbrannafestivalen. Men efter signaler om lättnader i restriktionerna planeras nu för en rad konserter både på plats och digitalt under juli månad. En mer utdragen festival skulle man kunna säga där ett av dragplåstren är radarparet Jonathan Johansson och Tomas Andersson Wij.

Rösten hos festivalgeneralen Andreas Joakimson klingar betydligt gladare nu än den 23 april när han tvingades lämna besked att också årets festival blir inställd. Då lämnades dörren öppen för att Gullbrannafestivalen eventuellt skulle erbjuda några digitala konserter i sommar. Nu kommer beskedet att det även blir tolv spelningar på plats i den stora konserthallen Skeppet på Gullbranna där festivalen brukar hållas i anslutning till den första helgen i juli. Det dukas för 300 sittplatser och biljetterna släpps på måndag den 21 juni.

Förutom Jonathan Johansson och Tomas Andersson Wij blir det spelningar med Frank Ådahl och Magnus Spångberg, 80-talsikonerna Salt, Samuel Ljungblahd tillsammans med mellostjärnan Boris René och syskontrion Lin D, samt unga trion Olle, Tindy & Ina. Den sista lördagen i juli kommer Bronk med Lindvallbröderna Per och Sven samt gitarrvirtuosen Staffan Astner som har med sig både Jesper Nordenström och Per-Erik Hallin.

Musikgruppen Salt.

Kan det rent av bli plats för fler än 300 i publiken om myndigheterna skulle lätta ytterligare på restriktionerna?

– Jag tror inte det. Hade det varit utomhus så hade det varit annorlunda. Men om intresset blir stort får vi kika på om vi ska dubblera och köra två konserter på en kväll, säger Andreas Joakimson.

Utöver livespelningarna i Skeppet är 14 digitala konserter inplanerade. Bland artisterna finns bland andra GF-bekante Paul Coleman, skotske gitarrprofilen Steph McLeod, countryfenomenet Doug Seegers och sångerskan och låtskrivaren Sonja Aldén.

– Målgruppen är 20 år och uppåt. Det finns inte lika mycket program för tonåringar som det brukar finnas på GF, men ändå lite extra för de yngre, berättar Andreas Joakimson.

De streamade konserterna är gratis för publiken, medan det är biljettförsäljning till livekonserterna på plats. De sänds torsdag, fredag och lördag kväll den 8–10 juli när Gullbrannafestivalen vanligtvis skulle ha ägt rum. Det handlar om 4–5 entimmeskonserter per kväll. Efter att konserterna haft premiär kommer de finnas tillgängliga på Youtube. Totalt handlar det om 14 spelningar. Andreas Joakimson ser planen som en del i att den nu äntligen håller på att lossna för livemusik.

– Det känns som att hela branschen varit uppgiven. Inga artisters management har hört av sig, det har bara handlat om att ligga på stand by och vänta. Nu bara exploderar det. Det är många artister som kör i gång med lite mindre konserter nu, konstaterar han.

Då vill Gullbrannafestivalen vara med på tåget.

– Vi tror att det berikar hela Gullbrannagården som ju är känd för att ha ett bra sommarprogram. Nu ligger konserterna över en längre period under sommaren vilket blir en bra fördelning.

Förra sommaren blev det inga spelningar alls på Gullbranna. Hur mycket ser du själv fram emot att gå på konsert i Skeppet igen?

– Det är stor, stor längtan att få komma och ta del av livemusik. Det finns också en hunger bland artisterna som har detta som sitt levebröd att få komma ut och spela igen. Och sedan finns ju även en massa tekniker som man har hjärta för.

Finns det något som kan stoppa planerna?

– Att myndigheterna ändrar sig och inte öppnar för 300 sittplatser inomhus från den 1 juli. Första konserten är redan den 3 juli och vi får väl slutligt besked efter midsommar, säger Andreas Joakimson.

---

Fakta: Gullbrannafestivalen

  • En musikfestival på Gullbrannagården utanför Halmstad som sedan 1999 arrangerats i början av juli varje år, med undantag av 2020 då festivalen ställdes in på grund av pandemin.
  • I stället för en reguljär festival arrangeras i år tolv livespelningar på plats samt ett antal digitala konserter under juli månad.
  • Gullbrannafestivalen arrangeras av Svenska alliansmissionens ungdom (SAU) i samarbete med Svenska alliansmissionen (SAM), Gullbrannagården, Erikshjälpen, Studieförbundet Bilda och flera lokala frikyrkoförsamlingar.

---

Fler artiklar för dig