Kultur

De är nominerade till Utbultstipendiet 2021

Tre artister gör upp om det hedervärda musikpriset

Tre artister är nominerade till årets Utbultstipendium. Alla kommer att medverka på Dagengalan i Pingstkyrkan i Örebro den 20 november och en av de kommer då att få ta emot priset. Då delas även utmärkelserna för Årets medmänniska, Årets opinionsbildare, Årets församling och Bildas folkbildningspris ut.
Här presenterar sig de tre musikerna som är med på den “korta listan” till Utbultstipendiet 2021. Gå gärna in och lyssna på deras musik på Spotify. Vem är din favorit?
Martina Möllås, Olivia Junholm & Per Alexandersson. Nominerade till Utbultstipendiet.


Martina Möllås

1. Hur skulle du presentera dig själv som musiker?

– Som sångerska eller som sångledare. Rösten är verkligen mitt instrument. Jag älskar att sjunga och att få andra att sjunga. Körsång har varit en stor del i mitt liv sen tidiga år då jag sjöng i kör, både i kyrkan och skolan. Till min hjälp har jag också haft mitt pianospel. Jag är brukspianist och den kunskapen har varit ovärderlig som körledare, sångerska och låtskrivare.

2. Hur känns det att vara en av de nominerade till Utbultstipendiet 2021?

– Det känns hedrande! Jag har vuxit upp med Rolands sånger och de har betytt mycket för mig. Flera av de tidigare stipendiaterna inspirerar mig också så det känns fint att få finnas med som kandidat.

Martina Möllås, sångerska, artist, låtskrivare.

3. Berätta om hur musiken kom in i ditt liv?

– Jag har spelat och sjungit så länge jag kan minnas. Musiken var en självklar del i mitt barndomshem. Jag musicerade hemma, i kyrkan, kommunala musikskolan och på andra ställen där det gavs möjlighet.

4. Vilka musikprojekt är du involverad i just nu?

– Jag har precis spelat in och släppt en ep och planerar nu för konserter och körhelger till våren. Då hoppas jag även få lite tid till att skriva nya sånger. I övrigt är det fullt upp med att förbereda mina körer i Stefanskyrkan för sina julkonserter.

5. Vilka är drivkrafterna för ditt skapande?

– Själva glädjen i att skriva och musicera är så klart jätteviktig för att sångerna ska bli till. Men det finns också något inom mig som vill hjälpa människor till eftertanke, tröst, styrka och glädje.

6. Vilken är din viktigaste musikaliska förebild? Varför?

– Jag har flera! Jag tycker det finns många både kända och okända musiker och låtskrivare som jag tar intryck av. Men, ska jag bara nämna en får det nog bli Laleh. Jag tycker hon är fantastisk till att skriva om sin samtid, måla med bilder och samtidigt tala klarspråk. Hon har också en förmåga att skapa medryckande melodier som upplevs enkla men aldrig simpla.

7. Vad drömmer du om att göra när det gäller din egen musik?

– Jag drömmer om fler sånger och jag drömmer om att få nå ut till fler lyssnare! Jag drömmer också om att min musik ska få finnas i många olika kyrkliga sammanhang och att den även får nå utanför kyrkans väggar och väcka människors andliga längtan.

8. Vad skulle det betyda för dig att få Utbultstipendiet 2021?

– Som jag uttryckte tidigare skulle jag bli väldigt hedrad. Eftersom jag finansierar alla mina inspelningar själv blir eventuella prispengar en hjälp inför framtida produktioner.


Olivia Junholm

1. Hur skulle du presentera dig själv som musiker?

– Jag är en soul-poppig artist och låtskrivare som frilansar under mitt egna namn. Jag släppte förra året min debut-ep No Rush i samarbete med Light & Records. Skivan har fått god kritik och har spelats både i den svenska, franska och brittiska radion. Som musiker älskar jag att sjunga! Skapandet vid pianot och gitarren, ligger mig varmt om hjärtat och faller sig som en naturlig del av livet.

Olivia Junholm, sångerska, artist, låtskrivare.

2. Hur känns det att vara en av de nominerade till Utbultstipendiet 2021?

– Det känns fantastiskt kul! Det är både en ära och en uppmuntran att få bli nominerad.

3. Berätta om hur musiken kom in i ditt liv?

– Jag är uppvuxen med en frilansande musiker/musikproducent till pappa, så musiken har alltid funnits som en självklarhet i mitt liv. Från att som sexåring få hänga med pappa bakom kulisserna på julturné, till att under barndomen få vara med och sjunga på olika studioproduktioner. I detta fanns ingen press, utan bara ren glädje. Något som även varit betydande är att ha fått växa upp och vara en del av musikarbetet i Saronkyrkan, Göteborg. Att sedan unga år fått stå på scen, sjunga och dansa, gav mig tidigt scenvana, något som jag har stor nytta av i dag.

4. Vilka musikprojekt är du involverad i just nu?

– Under det senaste året har jag tillbringat tid i studio för skapande av nytt material. Försöker att producera mer av min musik på egen hand. Något som både är kul, utmanande och lärorikt. Sedan restriktionerna i början på sommaren började lätta, har jag fått göra en del spelningar på några festivaler samt andra scener. Utöver frilansandet deltar jag även i Saronkyrkans lovsångsarbete.

5. Vilka är drivkrafterna för ditt skapande?

– Min tro, det är där allt börjar. Många av mina låtar är böner eller sånger skrivna utifrån skiftande säsonger i mitt liv, där Gud fått trösta och hjälpa mig att bearbeta olika situationer. Det jag hoppas är att det sångerna får betyda för mig, också kan få betydelse för andra.

6. Vilken är din viktigaste musikaliska förebild? Varför?

– Det är nog faktiskt min pappa, Olle Junholm. Pappa inspirerar mig inte bara med sin musikalitet, utan också med sitt hjärta för Gud i musiken. Att man kan få beröra och spela både i och utanför kyrkan, och att det inte behöver finnas någon begränsning. Andra artister som inspirerar är även Tori Kelly, Lauren Daigle, Lianne lade Havas, Emily King med flera.

7. Vad drömmer du om att göra när det gäller din egen musik?

– Jag drömmer om att nytt material ska få släppas och att kunna få åka på turné, i Sverige samt utomlands. Men min innersta längtan och bön är att människor ska få bli berörda av min musik. Att de ska få känna Guds kärlek och frid oavsett om det är på en klubb ute på stan eller på en söndagsgudstjänst. Vi är ju kallade till att vara mitt i världen, och där längtar jag att få vara ett ljus.

8. Vad skulle det betyda för dig att få Utbultstipendiet 2021?

– Mycket! Det skulle vara en stor uppmuntran och bekräftelse. Även betydande ekonomiskt för framtida musikprojekt.


Per Alexandersson

1. Hur skulle du presentera dig själv som musiker?

– Frilansande artist som framför mina egna sånger till gitarr eller piano. Sjunger på olika högtidliga och festliga tillfällen. Leder och arrangerar kör då och då. Skriver på svenska och engelska.

2. Hur känns det att vara en av de nominerade till Utbultstipendiet 2021?

– Otroligt stort! Jag trodde inte att jag hade en chans.

Per Alexandersson, artist, låtskrivare.

3. Berätta om hur musiken kom in i ditt liv?

– Jag är uppvuxen i en musikalisk familj och satt redan i femårsåldern vid pianot och lekte fram melodier. Musiken var en viktig ventil under skoltidens mobbning. Musikgymnasiet gav mig många verktyg som jag fortfarande använder.

4. Vilka musikprojekt är du involverad i just nu?

– Jag håller på att släppa en ep med fyra låtar och har släppt den första singeln Svarta Fåglar (om psykisk ohälsa) som jag skrivit tillsammans med min son Melker. Den andra sången Den stora skillnaden är på väg ut nu i början av november. Ep:n är producerad av Paul Biktor Börjesson (Bengt Johansson, Michael Jeff Johnson med flera).

5. Vilka är drivkrafterna för ditt skapande?

– Jag hittar inspiration i mitt eget liv och de människor jag möter men även i bibeltexter. Jag tror att all kreativitet kommer ur två källor: glädje och smärta. Glädjen och fascinationen över att leva leder till en lust att uttrycka det på något sätt. Smärtan driver oss att på något sätt skapa ordning i kaos, här har kreativiteten en viktig funktion. Att sätta ord, ton, färg eller form på svåra erfarenheter kan vara jätteviktiga vägar till läkning och själslig upprättelse. Så har det varit i mitt liv.

6. Vilken är din viktigaste musikaliska förebild? Varför?

– Jag har många förebilder som påverkat mig, känns omöjligt att välja en. Som singer/songwriter kommer man liksom inte förbi Springsteen och Dylan i den engelskspråkiga kulturen. Deras texter och musik har inspirerat mig under lång tid. På svenska är Peter LeMarc, Tomas Andersson Wij och Lars Winnerbäck viktiga förebilder, inte minst på grund av sina förmågor att berätta och förmedla känslor.

7. Vad drömmer du om att göra när det gäller din egen musik?

– Jag vill fullborda ett album med mina egna sånger, komma ut och spela ännu mer på olika ställen. Gärna i kyrkor men nästan ännu hellre utanför de kyrkliga miljöerna. Jag tror att musiken är min nådegåva som jag fått för att förmedla evangeliet.

8. Vad skulle det betyda för dig att få Utbultstipendiet 2021?

– Till att börja med betyder det mycket att ens bli nominerad. Jag är en “late bloomer” som tog tag i min egen musik och musicerande ganska sent, så naturligtvis skulle det vara oerhört hedrande att få stipendiet nu. Om jag vinner vill jag fortsätta mitt arbete med Retreat för kreativa, det är ett sätt för mig att ge vidare det som betytt så mycket för min egen kreativitet. Retreatens stillhet och böneliv blev starten på den försoningsprocess som ledde till mötet med min skoltids värsta mobbare på klassåterträffen efter 30 år. Sången Töcksfors ToR skrevs till den återträffen och det blev också den första sång jag gav ut i eget namn.

---

Fakta: Alla Utbultstipendiater sedan starten

 • 2020: Hope (Thérese och Joakim Sandström)
 • 2019: Jonas Engström
 • 2018: Benesser
 • 2017: Hanna Bertilsson & Alexandra Ougleva
 • 2016: Agnes Grahn
 • 2015: Ellen & John Vingren
 • 2014: Malena Furehill
 • 2013: Tobias Hedlund
 • 2012: Terese Fredenwall
 • 2011: Carl Johan Grimmark
 • 2010: Anna Weister Andersson
 • 2009: Dynamic
 • 2008: Maria Gustin Bergström
 • 2007: Michael Jeff Johnson
 • 2006: Evelina Gard
 • 2005: Joel Berggren
 • 2004: Erik Tilling
 • 2003: Isabelle “Belle” Arnfjell
 • 2002: Sofia & Hanna Corneskog
 • 2001: Jon Peterson
 • 2000: Samuel Ljungblahd
 • 1999: Rebecca Malmborg

---

Fler artiklar för dig