Kultur

Recension: Kristen vetenskapsman förenar tro och vetande

Kjell-Erik Selin har läst “Kan vetenskapen förklara allt?” av John Lennox

Titel: Kan vetenskapen förklara allt?

Författare: John Lennox

Förlag: Apologia (135 sidor)

Genre: Apologetik

Behövs verkligen fler böcker om tro och vetande? Svaret är ja. Oxfordprofessorn John Lennox senaste bok hade annars fattats. Can science explain everything? som nu utkommer på svenska fyller definitivt en lucka. Det är en överraskande och intresseväckande bok inom området gudstro och vetenskap.

Lennox är en väletablerad vetenskapsman inom matematik och vetenskapsfilosofi. Förutom böcker, varav två utkommit på svenska, har han publicerat ett stort antal artiklar i vetenskapliga tidningar.

Lennox underkänner helt frankt den gängse “sanningen” att vetenskap och tro inte går ihop och att de som tror på Gud är okunniga. Tvärtom finns ett naturligt samband mellan vetenskap och gudstro. Den etablerade, men enligt Lennox, felaktiga uppfattningen “har skapat så många onödiga bråk och förolämpningar .”

Tänk om vi faktiskt lurats in i en meningslös och ofruktbar strid på grund av “fel underrättelser och felaktigt tänkande.” Denna boks syfte är uppenbarligen att genom tydliga exempel påvisa att vetenskap och gudstro går ihop.

Långt ifrån alla vetenskapsmän återfinns i “Vetenskapslägret.” Under hela 1900-talet var 64 procent av alla Nobelpristagare kristna. Ändå är alltjämt den vanligaste uppfattningen att vetenskapen är en “ostoppbar kraft” för en utveckling som kommer att ge svar på alla våra frågor, om allt ifrån sjukdom och energiförsörjning till miljöförstöring och fattigdom. Och så småningom även de viktigaste frågorna.

Men enligt Lennox kan vetenskapen “bara” hjälpa oss försöka förstå den snillrika skapelsen, däremot inte ge svar på varför vi är här, var ifrån vi kommer, hur universum uppkom och vad som är alltings mening. Det kan däremot kristendomen och Bibeln.

Lennox bok ger många spännande exempel på sådant som blivit stötestenar och skapat problem kring vetenskap och tro. Ett exempel som ägnas stort utrymme är den bibliska skapelseberättelsen i förhållande till Big Bang och sättet att räkna.

Bibelns bildspråk är rikt och metaforerna många. En del är lättolkade, andra inte. I boken ges dråpliga exempel på vad medvetna eller omedvetna misstolkningar lett till. Att vara bokstavstroende kan ibland ha sina risker. Jesus sade sig vara “dörren” vilket förstås betyder att han är ingången till en gudsrelation och inte en trädörr. För att ta ett enkelt exempel.

John Lennox kallar sig Jesustroende. Målgruppen för boken är nästan gränslöst obegränsad.

Fler artiklar för dig