Kultur

Psalmskivan som bygger en bro mellan förr och nu

Kulturpanelen sammanfattar april och blickar framåt mot maj månads kulturella höjdpunkter

Daniel Wistrand

Hört: David Ritschards Blåbärskungen (United Stage/Border)

Slå ihop Moneybrothers musikaliska uttryck med Ove Sundbergs utseende och du närmar dig nya kultstjärnan David Ritschards. För några veckor sedan sålde han ut Fållan i Stockholm med 2000 besökare. Jag upptäckte honom genom Tomas Andersson Wijs podcast Hundåren och har sträcklyssnat på hans nya album Blåbärskungen. 32-åriga Ritchards skriver sånger som från en annan tid. Med influenser från såväl Cornelis Wrejsvik som amerikansk bluegrassmusik sjunger han om de stora frågorna sedda från bedagade stockholmsförorter och svenska småstäder. Jag kan även rekommendera hans tidigare album Brobrännaren från 2019.

Hört: Förlåten av Josefina Gniste

Lovsångaren och Katrineholmspastorn Josefina Gniste har en unik förmåga att sätta ord på djupt kristna erfarenheter. Hennes senaste sång Förlåten är inget undantag. Dessutom sjunger hon med en sällan skådad lätthet i rösten. Jag hoppas att hennes nya sång kommer att bli sjungen i många församlingar framöver.

Sett: One of us, dokumentär Netflix

För några år sedan gjorde serien Unorthodox, som skildrade en kvinnas väg ut ur det det chassidiska enklaven av ortodoxa judar i Brooklyn, internationell succé. One of us är en liknande berättelse, som i dokumentärens form granskar samfundet som tog form i New York stadsdelen av ortodoxa judar som överlevt Förintelsen. I filmen får vi följa en kvinna och två män som lämnat rörelsen och som berättar om sina upplevelser i samfundet. Även om det är en mörk bild som målas upp, så kan chassidiernas längtan efter samhörighet, gemenskap och radikalitet kännas igen från andra slutna religiösa sammanhang, även kristna. En lärorik och nyttig dokumentär, trots det svåra ämnet.

I maj ser jag framemot: Konsertsommaren

I maj inleds konsertsommaren på Gröna lund. Det har av förklarliga skäl blivit lite livemusik under de senaste åren, men jag hoppas att sommaren 2022 kommer att bli en revansch på detta område. Jag längtar verkligen efter att åter få stå i en jublande folkmassa igen!

Måste gamla andliga klassiker låta likadant som de alltid har gjort? Självklart inte!


Malina Abrahamsson:

Läst: Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist (Norstedts)

Karolina Ramqvists senaste roman handlar om mat – om minnena, smakerna och besattheten. Jag har aldrig läst någon som med sådan precision kan beskriva hur det är att äta en mandarin eller hur risgrynspudding kan kännas i munnen. Men lika mycket handlar boken om relationerna som uppstår kring maten, om barndomens formativa upplevelser och olika rätters symboliska kraft. Ramqvist språk är så detaljerat och stilsäkert att det känns i hela kroppen – och väcker mina egna matminnen till liv.

Sett: Dokumentären Världens vackraste pojke på SVT Play

Berättelsen om Björn Andrésen är osannolik och ohyggligt smärtsam. Som pojke plockades han upp av stjärnregissören Luchino Visconti, fick spela Tadzio i “Döden i Venedig” och kallades för “världens vackraste pojke”, vilket blev ett tungt ok att bära.

I dokumentären korsklipps scener från Andrésens filmkarriär med bilder från i dag: Den nu 67-åriga Björn riskerar vräkning och får hjälp av sin flickvän att städa ur sin igengrodda lägenhet. Öppet berättar han om sitt livs trauman: om mamman som försvann, om barnet som dog och om ensamheten som plågat honom.

Mot slutet nämner Björn Andrésen också att han inte skulle ha överlevt utan sin kristna tro och i en scen läser han en bok om Jesu undervisning.

Jag gråter dokumentären igenom.

Hört: Podcasten Månens sällskap med Eric Schüldt och Natalie Lantz

Sedan författaren Daniel Sjölin hoppade av Expressen-podden Två män i en podd har den omvandlats till Månens sällskap och Natalie Lantz, översättare från hebreiska, har tagit Sjölins plats. Tillsammans med kulturjournalisten Eric Schüldt tar hon sig an frågor som rör mytologi, religion, samtidskultur och själva livsvillkoren för att vara människa. Med andra ord: alla mina favoritämnen! Dessutom är både Schüldt och Lantz intressanta personer – både bildade och underhållande. De vågar sticka ut, vilket leder till samtal som man inte finner på så många andra ställen.

I maj ser jag fram emot: EFS årskonferens i Helsingborg

Så underbart att äntligen få mötas till konferens igen! I slutet av maj kommer jag att rapportera för Dagens räkning från EFS årskonferens i Helsingborg. Jag ser särskilt fram emot att få lyssna till predikanten Egil Svartdahl. Dessutom tror jag att lovsången, som leds av Petter Alin, Helena Alin och Idol-deltagaren Pär Lindberg, kommer bli något utöver det vanliga.


Urban Thoms:

Hört: Urban och Carina Ringbäcks nya album “Den röda tråden”

Femte albumet från strävsamma paret Urban och Carina Ringbäck har tillkommit i nära samarbete med den gedigne gitarristen Olle Junholm. De genomarbetade texterna utmärker sig men omdömet gäller även helheten. Med Den röda tråden har Ringbäcks har intagit en ny nivå. Skivan har gått på repeat sedan den kom förra fredagen. Extra guldstjärna för Där fanns Jesus (en fin översättning av Zach Williams låt som blev en hit tillsammans med Dolly Parton). Här gör Urban och Carina den med Sanna Välipakka från Hope for this nation som gästsolist. En perfekt kombo av röster.

Sett: “Porträtt av unga män” – ett konstnärligt forskningsprojekt

Med smått osannolik tajming presenterar bildkonstnärerna Carl Johan Erikson och Björn Larsson en ny del av sitt konstnärliga forskningsprojekt Vägra döda – historier om de vapenfria männen. Den här gången har de samlat in mer än 1 000 fotografier av unga män från sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talet, alla med det gemensamt att de tvingats underkasta den rådande pliktlagstiftningen och ikläda sig uniform. På Kungl. Konsthögskolan där projektet bedrivs visar Erikson och Larsson upp sin bok Porträtt av unga män till vilken de har valt ut 56 fotografier med blickar som, i ljuset av det pågående kriget i Ukraina, gör frågan om att vägra vapen närgången på ett nytt sätt.

Hört: “Som en härlig gudomskälla” med Petter och Helena Alin

Måste gamla andliga klassiker låta likadant som de alltid har gjort? Självklart inte! Ett lysande exempel på det är Petter och Helena Alins version av “Pärleporten” som den ofta kallas i dagligt tal. Inspelningen är första singeln från en ny psalmskiva med brobyggande ambitioner – modern men utan att göra våld på traditionen. Albumet blir första utgivningen när EFS sparkar i gång sitt skivbolag Cantio igen. Jag älskar arrangemanget som Alins fått till, samtidigt som jag inte är helt såld när det gäller mixen. Oavsett det är jag så nyfiken på detta projekt. Ser så mycket fram emot att höra plattan i sin helhet när den släpps i samband med EFS årskonferens i Kristi himmelsfärdshelgen.

I maj ser jag fram emot: Panelsamtal på Musikerdagen i Jönköping

Lördag den 7 maj ska jag leda ett panelsamtal på Musikerdagen, ett SAU-arrangemang i Allianskyrkan i Jönköping. Frågan som ska diskuteras är Vart tog banden vägen i kyrkan? som tar sitt avstamp i det myllrande musikliv som fanns i 80-talets frikyrkosverige men som sedan tynade ut och mer eller mindre dog. Går det att återuppväcka något liknande? Är det ens önskvärt? Panelen med erfarna musiker och konsertarrangörer från olika generationer har många frågor att dryfta. Har du något inspel i ämnet får du gärna mejla mig dina tankar: urban.thoms@dagen.seKommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig