Kultur

Ylva Eggehorn ger röst åt nedtystade kvinnor

Psalmförfattaren i samarbete med Svenska kyrka Nynäshamn

Maria, Hildegard, Birgitta, Elin, Lina, Mahalia. Nej det är inte fruntimmersveckan, utan ett musikverk där kvinnor från förr får sin röst hörd.
– Man tänker inte på det, men Maria ställde sig faktiskt upp och sjöng när Jesus föddes, säger textförfattaren Ylva Eggehorn.

På lördag kommer Ösmo kyrka i Nynäshamn ha en musikföreställning där bland andra Hildegard av Bingen, Heliga Birgitta och Lina Sandell får sina röster hörda. Syftet är att dels uppmärksamma de hundra åren med kvinnlig rösträtt, där uppsättningen blev inställd förra året på grund av pandemin, dels att ge åhörarna styrka till att göra skillnad framåt i tiden.

– Vi har under tre år arbetat med projektet att synliggöra kvinnors verk i historien och att lyfta fram dem för att ge dem liv. Det vi önskar är att de som lyssnar blir inspirerade att handla utifrån sin tro och göra skillnad framöver, säger Unni Eriksdotter, som tillsammans med Katarina Rudérus har tonsatt texter av Ylva Eggehorn.

– Vi tog kontakt med Ylva Eggehorn som färdigställde texterna förra året. Hon har skrivit om starka personligheter som funnits på olika sätt och valt ut en bredd som sträcker sig från Jesus mor Maria till Mahalia Jackson. Det blir ingen direkt historisk beskrivning av kvinnorna, men man får lära känna dem.

Ylva Eggehorn belyser vikten av att påminna om vad kvinnor gjort, vilket ofta glöms bort.

– Man tänker inte på det, men Maria ställde sig faktiskt upp och sjöng när Jesus föddes. Och Hildegard skrev poesi som blivit bortglömd. Kvinnorna försvinner när män skriver historien.

Åhörarna får också uppleva specialgjord rekvisita.

– Extra roligt är att man sytt vackra mantlar som är neutrala utanpå men färgglada på insidan. De ska sex lokala kvinnor ha på sig vilka representerar de historiska kvinnorna och ska sjunga var sin sång, säger Ylva Eggehorn.

Eriksdotter och Rudérus kommer även att dirigera, spela piano och orgel. Uppsättningen heter Jag är här och äger rum lördagen den 17 september i Ösmo kyrka.

Fler artiklar för dig