Kultur

”Jag upplevde att Gud ville att jag skulle göra det här”

Caesar Ivarsson släpper en psalm i veckan på Spotify att bevara till eftervärlden

Till vardags jobbar Caesar Ivarsson med upphovsrättsliga frågor på Spotify, men som hobby släpper han själv en psalm varje söndag på samma plattform.
– Jag upplevde att Gud ville att jag skulle göra det här, säger han.

I Den svenska psalmboken kallas psalm 1 till 325 för den ekumeniska delen. Representanter för alla sambund valde ut psalmerna år 1984, och därför finns de i flertalet psalm- och sångböcker i Sverige.

Psalmerna är viktiga både i många människors andaktsliv, och i svensk historia. Ändå finns det ingen digital resurs där alla är samlade och går att lyssna på. Caesar Ivarsson upplevde därför att här fanns en viktig uppgift att utföra, och idén föddes redan 2010.

– När jag började gå till kyrkan kunde jag inte läsa noter, och då fanns det inget lätt sätt att uppleva psalmboken.

Därför började han spela in psalmerna, och under sammanlagt sju års tid släpper Caesar Ivarsson en psalm varje söndag på Spotify. Arrangemanget är enkelt.

– Jag sjunger och kompar antingen med gitarr, piano eller mandolin.

Den enkla formen gör projektet mer genomförbart över tid, då det går att spela in fler psalmer på kortare tid om det inte ska skrivas nya arr. Men för Caesar Ivarsson har det avskalade uttrycket också en teologisk betydelse.

– Ambitionen är att komma nära den känsla psalmförfattaren hade när han eller hon precis skrivit klart psalmen och låtit pianot eller gitarren tystna, när psalmen gav uttryck för innerlig bön, säger han.

Fler och fler hittar till psalmskatten genom Caesar Ivarssons psalmprojekt. Bland annat ser han hur vanliga begravningspsalmer läggs till i spellistor som “Pappas begravning”.

– Det är såklart ledsamt, men också fint att folk hittar musik att ha i den stunden.

Något som gläder Caesar Ivarsson är att det inte bara är de mest kända psalmerna som toppar listan över mest spelade låtar på hans sida. Den mest spelade psalmen är i dag psalm 304, “Lär mig, du skog, att vissna glad”, en inte helt känd psalm med samma melodi som psalm 200, “I denna ljuva sommartid”.

– Bara igår hörde en kille av sig och berättade hur glad han är över att kunna hitta psalmer han inte visste att fanns, säger Caesar Ivarsson.

---

Fakta: Psalmprojektet

  • Varje söndag släpper Caesar Ivarsson en psalm på sin Spotify-sida Psalmprojektet.
  • Psalmerna släpps i samma ordning som de står i psalmboken, men bakifrån. Ivarsson började alltså med att lägga ut psalm 325, därefter 324, och nästa söndag publicerar han psalm 193.
  • Projektet sträcker sig sammanlagt över sju år.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar