Kultur

Konstverket Gaia från kyrka tar nu plats på Nobelmiddagen

Kyrkoherden: Det skapade en väldig förundran i mig

Nästan 20 000 människor har lockats till Fässbergs kyrka i centrala Mölndal tack vare konstverket Gaia. Nu är jättejordgloben nedpackad i två plastcontainrar och ska fraktas till Nobelmiddagen i Stockholm.

När kyrkoherden Carl Sjögren i Fässbergs kyrka såg konstverket Gaia, av den brittiske konstnären Luke Jerram, skymta förbi på Twitter, blev han alldeles tagen. För P4 Göteborg berättar han att han genast tänkte att det enorma tredimensionella jordklotet skulle göra sig bra i kyrkan.

– Det skapade en väldig förundran i mig, säger han.

Carina Etander Rimborg, kommunikatör i Mölndals pastorat, säger i samma program att hon till en början var skeptisk. Varför skulle kyrkan hänga upp ett jätteklot i kyrktaket? Men när hon själv såg filmerna av det lysande, och långsamt roterande jordklotet, ändrade hon uppfattning. Hon kände precis som Carl Sjögren en förundran.

Konstverket gavs sedan som present från Svenska kyrkan till Mölndals stad i samband med att staden firade 100 år. Från 18 oktober till 8 november hängde det i Fässbergs kyrka och under den tiden arrangerade kyrkan flera konserter och föreläsningar, bland annat med klimataktivisten Emma Sundh, medieexperten Emanuel Karlsten och författaren Peter Halldorf. Totalt hade kyrkan besök av 19 500 personer under den här tiden.

Kyrkoherde Carl Sjögren hoppas att besökarna, förutom att känna fascination inför vår planet, ska ha blivit påminda om vad vi alla kan göra för att värna miljön.

– Jag hoppas att vi ska få se en förändring i hur vi lever, att vi ska ta små steg till ett bättre klimat, säger han till P4 Göteborg.

---

Fakta: Konstverket Gaia

  • Skapat av den brittiske konstnären Luke Jerram.
  • I den grekiska mytologin är Gaia jorden personifierad, på svenska “Moder jord”.
  • Konstverket föreställer ett jättelikt jordklot som mäter sju meter i diameter. Det är skapat av bilder från NASAs fotografier av jordytan. Konstverket ger besökaren möjlighet att se jorden tredimensionellt svävande och långsamt roterande i rummet.
  • Konstverket turnerar runt jorden, och fanns i Fässbergs kyrka från 18 oktober till 8 november.
  • Nästa stopp är Nobelmiddagen i Stockholm.

---

Fler artiklar för dig