Kultur

Sveriges Radio gör program om Jerusalem: ”Både heligheten och människor är i kläm”

Redaktionen för programmet Människor och tro har gjort en resa till den heliga staden - nu väntar en programserie i fyra delar

P1-programmet Människor och tro har sänt radio i skärningspunkten mellan politik och religion sedan 1979. Nu kommer en programserie om Jerusalem.
– Det är en fantastisk men laddad plats, säger programledaren Åsa Furuhagen.

Jerusalem, en stad med många lager och identiteter. Där turister, tre religioner och politiska spänningar samsas om samma yta. När Dagen når programledaren för Människor och tro, Åsa Furuhagen, är hennes redaktion mitt i klippningen av det som nu blir en programserie.

– Det har varit en journalistisk dröm att åka till Jerusalem, säger hon.

Åșa Furuhagen beskriver hur det i Gamla stan ryms hela 24 synagogor och judiska skolor, 13 moskéer och 70 kyrkor och kapell - på en kvadratkilometer. För att navigera i det heliga virrvarret har Åsa Furuhagen haft Nathan Shachar till hjälp, DN-korrespondenten som är bosatt i Jerusalem.

– Honom håller jag i handen när han berättar om platser som vi besöker.

En av dessa platser är Klagomuren, Tempelbergets stödmur, som är en helig plats i synnerhet för judar. Vad var det de israeliska soldaterna sjöng när de 1967 intog platsen, och varför? Varför schlagerlåten blev ett ledmotiv får lyssnarna veta i programmet.

Programserien täcker både vardagen i Jerusalem och de politiska spänningar som finns på platsen. Namnet på serien är “Jerusalem: Helig stad i kläm”.

– Både människor och heligheten kommer i kläm, kan man säga, säger Åsa Furuhagen.

– Eftersom Människor och tro har som uppgift att befinna sig i skärningspunkten mellan religion och politik, handlar det första programmet om den dagsaktuella politiska situationen i Israel. Sedan följer ett program om varje perspektiv, om det kristna, judiska och muslimska Jerusalem.

I ett smakprov inför programserien kan man höra en man med arg röst säga “I’m the owner of this place, not you!”. Vem säger så och varför?

– Det säger den judiska aktivisten Michael Miller som är med i det första programmet. Han är medlem i en extrem organisation som vill slopa den status quo-överenskommelse som funnits sedan 1967, om att muslimer får behålla sin heliga plats uppe på berget och att judar ber nere vid Västra muren. Miller menar att judar också ska få be uppe på Tempelberget, med det slutgiltiga målet att bygga ett tredje judiskt tempel.

– Poliser uppe på Tempelberget ser till så att inte andra än muslimer ber där. Men människor gör det ändå i smyg, det ska jag berätta om i programmet.

---

Fakta: Människor och tro

  • Sänds varje torsdag kl. 14.03 i Sveriges Radio P1.
  • Har funnits sedan 1979.
  • Programserien om Jerusalem sänds med start den 19 januari, det första programmet finns som podd redan den 18 januari.

---

Fler artiklar för dig