Kultur

Han turnerar med Markusevangeliet - berättar 16 kapitel utantill

Christian Stejskal reciterar evangeliets 16 kapitel och spelar fiolstycken i sin föreställning “Markusevangeliet”

Den norska violinisten Christian Stejskals turné går ut på att berätta Markusevangeliet och spela fiol mellan textstyckena. Musiken är egenkomponerad och evangeliets samtliga kapitel reciteras i sin helhet.
– Jag känner mig så välsignad att få göra detta, säger Christian Stejskal.

Han är en norsk violinist som turnerat runt i kyrkor i Skandinavien med sin föreställning ”Markusevangeliet” under två års tid. Det har varit så pass uppskattat att han fortsätter under 2023 med redan bokade konserter.

Åhörarna får lyssna till när Christian Stejskal reciterar Markusevangeliet helt utantill, och mellan textavsnitten spelar han upp egenkomponerade stycken på sin fiol. Under tiden rullar i bakgrunden 90 fotografier som han tagit under sina resor i Israel, Jordanien och Egypten.

Christian Stejskal, en norsk violinist, har turnerat runt i kyrkor i Skandinavien med sin föreställning “Markusevangeliet” under två års tid.

– Jag blev inspirerad att göra detta när jag läste om en norska skådespelare som satte upp en föreställning där han berättade Markusevangeliet. Jag började studera texterna och så kom pandemin med lockdown här i Norge som gav mig ännu mer tid att lära mig det utantill, säger Christian Stejskal till Dagen.

Stejskal har tidigare satt upp en föreställning med foton och musik efter en lång resa – till fots tog han sig från Österrike till norra Etiopien. I fem år stannade han i Kairo där han levde med kristna soparbetare som han fotograferade. Det resulterade i uppsättningen som han turnerat med 200 gånger i Skandinavien mellan åren 2016 och 2018. Men nu är det Markusevangeliet som gripit tag om violinisten.

Hur känns det att turnera runt så mycket?

– Det är slitsamt, men väldigt givande. Jag älskar det och känner mig så välsignad att få göra detta. Jag kommer fortsätta många år till. Jag har också lärt mig evangeliet på tyska som öppnar upp för att turnera i Österrike, Tyskland och Schweiz.

Varför just Markusevangeliet?

– Jag har bakgrund som journalist och tycker det är det mest journalistiska evangeliet. Det är mer berättande, koncist och direkt. Och det är det kortaste vilket möjliggör att sätta upp en föreställning på två timmar.

Christian Stejskal, en norsk violinist, har turnerat runt i kyrkor i Skandinavien med sin föreställning “Markusevangeliet” under två års tid.

---

Fakta: Föreställningen Markusevangeliet

  • Markusevangeliet är det kortaste evangeliet på 16 kapitel och det mest journalistiska, enligt Christian Stejskal.
  • I föreställningen visas 90 bilder som Christian Stejskal tagit på sina resor till Israel, Jordan och Egypten.
  • Christian Stejskal turnerar runt i Skandinavien med föreställningen och ska utöka till Österrike, Tyskland och Schweiz då han lärt sig evangeliet utantill på tyska.

---

Fler artiklar för dig