Kultur

Verbum köper upp Votum - förlaget bakom storsäljaren “Barnens bästa bibel”

Votum blir dotterbolag - Grundaren: Vi får större muskler och förnyad energi

Förlaget Verbum växlar upp sitt utbud av teologisk litteratur och förvärvar uppstickaren Votum Media AB. En aktör som bland annat ligger bakom jättesuccén “Barnens bästa bibel”.

Från och med den 8 februari är förlaget Votum Media ett helägt dotterbolag till Verbum AB. Votum-grundarna Mari och Lars-Eric Hermansson kommer att arbeta vidare i företaget, som fortsatt kommer att vara en självständig enhet.

Grundarduon är positiva och uttrycker tillförsikt över att nu uppgå i Verbums ägandesfär av teologisk litteratur.

– Vi är väldigt glada över att Votum förlag och Speja förlag nu får en stark och stabil ägare i Verbum och tror att vi i kombination med Verbums kompetens och position har förutsättningar att fortsatt skapa högkvalitativ litteratur för alla åldrar och utveckla de områden där vi växt oss starka, säger Lars-Eric Hermansson i ett pressmeddelande och får medhåll av Mari Hermansson.

– Vår samlade utgivning sträcker sig från fotoböcker med fokus på människor, natur och kultur till barnböcker från 0–15 år. Med Verbum som ny ägare ser vi att vi får större muskler och förnyad energi in i vårt arbete, säger hon.

Votum har starka kundrelationer i såväl Equmeniakyrkan som Svenska kyrkan så det finns många likheter i våra verksamheter vilket ger oss bättre förutsättningar att vara relevanta och lyhörda för församlingarnas behov.

—  Annika Waldenström, VD för Verbum

Förlaget Votum som bildades 2007 och man har längs vägen förvärvat både Gullers förlag (2011) och barnboksförlaget Speja förlag (2016). Genom Speja förlag har man också gett ut kioskvältaren “Barnens bästa bibel”.

Boken från 2021 är den första svenska barnbibeln på 25 år, som översatts direkt från grundtexterna på grekiska och hebreiska. Texten är skriven av Karlstadsbiskopen Sören Dalevi och barnbibeln är sinnrikt illustrerad av Marcus Gunnar Pettersson och den mottogs av marknaden med öppna armar.

Den första upplagan av “Barnens bästa bibel” sålde slut på bara 1,5 månader och intresset för produkten har fortsatt att vara stort, både från skolor och församlingar.

I pressmeddelandet från Verbum konstaterar vd:n Annika Waldenström att man genom ägandet av Votum befäster sin position på marknaden ytterligare.

– Genom förvärvet breddar Verbum sin utgivning och förstärker sin position som ett av Sveriges största förlag. Förvärvet medför synergieffekter som passar väl in i vår strategi, säger hon.

– Vi känner till Votum Media sedan länge och har imponerats av deras utgivning och kreativa produktutveckling. Votum har starka kundrelationer i såväl Equmeniakyrkan som Svenska kyrkan så det finns många likheter i våra verksamheter vilket ger oss bättre förutsättningar att vara relevanta och lyhörda för församlingarnas behov, avslutar Annika Waldenström.

---

Fakta: Verbum

  • Förlaget Verbum är ett av Sveriges största förlag när det gäller teologisk litteratur.
  • Verbum AB ingår i Berling Media-koncernen som till största delen ägs av Svenska Kyrkan, SKAO och Equmeniakyrkan. I Koncernen finns bland annat också tidningarna Kyrkans tidning och Sändaren.
  • Sedan den 8 februari är förlaget Votum Media ett helägt dotterbolag till Verbum.

---

Fler artiklar för dig