Kultur

Storslam för Jonathan Johansson - först grammis sedan klar för Så mycket bättre

Även Sara Parkman fanns med bland grammisvinnarna vid årets gala

Årets Grammisgala blev fjärde gången gillt för artisten och låtskrivaren Jonathan Johansson. Tre gånger tidigare har han varit nominerad till en Grammis, men den här gången fick han äntligen gå hem med det åtråvärda priset. Dessutom i statuskategorin Årets textförfattare. Bara timmar senare presenterades han även deltagare i årets upplaga av TV4:s musikshow ”Så mycket bättre”.

Det har varit en intensiv medial vecka för Jonathan Johansson. Under onsdagskvällen tilldelades han en grammis för sitt textförfattande. Grunden för utnämningen är det kritikerrosade albumet Om vi får leva, som renderade hela tre Grammisnomineringar – förutom Årets textförfattare även Årets album och Årets alternativ pop. Men 42-åringen, som har sina rötter i Malmö, fick nöja sig med en Grammis.

– För lång och trogen tjänst förstår jag, konstaterade Jonathan Johansson innan han levererade ett ultrakort tacktal där bland andra mamma och egna skivbolaget nämndes.

Den egensinnige artisten förknippas med popmusik som alltid haft tydliga existentiella stråk. Det har varit en lång resa sedan skivdebuten 2005 med albumet OK, ge mig timmarna som släpptes under namnet Jonathan och Hjältar. Då hade han redan 2003 fått Ted Gärdestadstipendiet. 2008 fick han sitt genombrott med singeln En hand i himlen. 2009 nominerades han till en Grammis för Årets nykomling och samma år fick han en nominering till Årets artist på P3 Guldgalan. Även 2011 och 2015 fanns Jonathan Johansson med bland de Grammisnominerade, men utan pris. Nu, sju album senare, får 42-åringen alltså Grammisjuryns erkännande i den prestigefyllda kategorin för textförfattare. Och medan han till Grammispublikens applåder vandrar fram för att ta emot utmärkelsen understryker speakerröst att han ju redan hyllats för de vackra orden på det senaste albumet där han ”med lätt och träffsäker penna och unika referenser skildrar ljus och mörker i vardagen”.

Den här veckan blev verkligen proppen ur för den strävsamme ordkonstnären. Dagen efter galan kom nämligen beskedet att Jonathan Johansson blir en av artisterna i TV4:s Så mycket bättre som spelas in på Gotland i sommar för att sändas senare i höst. Årets artistbesättning är en brokig skara som hittills består av Omar Rudberg, Marit Bergman, Eagle-Eye Cherry, Dogge Doggelito, Lasse Holm, Ellen Krauss, Mapei, Peg Parnevik och Sanne Salomonsen.

Ett par andra Dagenbekanta namn figurerade också bland de Grammisnominerade. Sara Parkman fick också för första gången ta emot en Grammis för Årets folkmusik. Hon fick den för albumet Eros Agape Philia. Prästdottern Sara Parkman var även nominerad i klassen Årets kompositör. Även Tomas Andersson Wij var nominerad, men utmärkelsen i kategorin Årets visa/singer songwriter gick i stället till Joel Alme.

---

Fakta: Jonathan Johansson

  • Artist och låtskrivare född 29 augusti 1980.
  • Har gjort åtta soloalbum varav det senaste, ”Om vi får leva” (2022) gav honom tre Grammisnomineringar.
  • Fick sin första Grammis på 2023 års gala där han utsågs till Årets textförfattare.

---

Fler artiklar för dig