Kultur

Förföljd flicka hamnar mitt i pingstväckelsen

Anneli Anttila placerar fiktiva karaktärer i historisk verklighet i sin debutroman

Titel: Vägen till Azusa

Författare: Annelie Anttila

Förlag: Semnos förlag (283 sidor)

Genre: Roman

En bok som är fängslande från första stund och som ger läsaren en inblick i pingstväckelsen, på ett lättsamt sätt. Det menar Dagens recensent att gymnasieläraren Annelie Anttilas debutroman är.

I elva års tid har Banning House och familjen Banning varit Sarahs hem, ända sedan hon som sjuåring blev hämtad på barnhemmet. Så aldrig kunde hon tro att hon skulle behöva fly därifrån, med rädsla för sitt eget liv. Men efter att hon råkat höra en släkting till familjen tala om sin inblandning i ett mord, och sedan av samma man anklagas för stöld, har hon inget annat val. På plats i Los Angeles försöker hon påbörja ett nytt liv, och snart befinner hon sig mitt i den stora väckelsen på Azusa Street. Det ska visa sig att Gud har en plan för hennes liv. Men kan hennes nyväckta tro hjälpa henne när mannen som är efter henne dyker upp i Los Angeles? Och ska hon någonsin kunna återvinna sin familjs förtroende?

Vägen till Azusa är Annelie Anttilas första roman, och första delen i en serie om tre. Att placera en fiktiv karaktär i en historisk verklig kontext är ett påhittigt sätt att förse läsaren med information om viktiga händelser. I det här fallet den stora väckelse som pågick i Los Angeles i början av 1900-talet, som kom att bli starten för den moderna pingströrelsen. Utan att vara medveten om det lär jag känna historiska personer och platser som varit helt avgörande; däribland William Seymour, North Bonnie Brae, och inte minst Azusa Street. Jag är på min vakt när fiktion utger sig för att vara verklighet, men Anttilas bakgrund som kyrkohistoriker med fokus på den tidiga pentekostalismen ger mig viss trygghet.

Utan att vara medveten om det lär jag känna historiska personer och platser som varit helt avgörande; däribland William Seymour, North Bonnie Brae, och inte minst Azusa Street.

Boken är lättläst och fängslande från första stund. Flera av karaktärerna får fungera som berättarröst, vilket gör att man som läsare lär känna dem bättre och får fler ingångar i berättelsen. Vid fler än ett tillfälle bidrar det dock till förvirring, då det är svårt att följa med i övergångarna. Det fråntar emellertid inte boken dess spännande intrig eller dess förmåga att sprida kunskap om ett fascinerande händelseförlopp i den kristna historien.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar