Kultur

Anna Björklund: Jag gillar reglerna i tron

Det känns som hemma att skriva i Dagen, menar Anna Björklund som nyligen skrev sin första essä på Dagens kultursidor

Anna Björklund har skrivit boken ”Kvinnomanualen” och poddar tillsammans med Isabella Löwengrip. I veckan gjorde hon även debut som kulturskribent i Dagen.
– Det ska bli roligt att få skriva om de här mer existentiella frågorna, konstaterar hon.

För den som inte känner till dig, vem är Anna Björklund?

– Jag är någonslags samtidsuttolkare på ett både praktiskt och teoretiskt plan. Jag är någon som trevar sig fram och försöker hitta en fungerande livsstil och samtidigt försöker skriva.

Författaren, poddaren och fyrabarnsmamman skriver regelbundet i bland annat Aftonbladet och konstaterar att det blir en ny men rolig utmaning att skriva för Dagen.

– Ja, det är lite annorlunda än det kvällstidningssnabba. Att skriva för Dagen känns ganska hemma för mig på något vis, det ska bli roligt att få skriva om de här mer existentiella frågorna. Jag känner ofta att jag behöver anpassa mig till den stora snabba världen där utanför. Dagen känns mer som det lilla livet där är jag mer bekväm.

Jag ser kyrkan som en plats där man kan ställa frågor och jag har också en känsla av att här gäller grundläggande mänskliga värderingar som jag inte riktigt kan räkna med i resten av samhället.

Vilka skulle du säga är din publik?

– Till en början var det väldigt många unga kvinnor, men i dag är det nog lite mer blandat. Jag gjorde en uttalad kvinnopodd som DellaQ, men när vi gjorde mätningar såg vi att även många män lyssnade. Min publik är nog helt enkelt andra människor som liksom jag också trevar sig fram i livet.

Du har beskrivit att mötet med kyrkan för dig var som att upptäcka en fristad, vad betyder kyrkan för dig?

– I min generation är det väldigt populärt att prata om trygga rum. Och de flesta menar att det är rum, där man inte behöver bli ifrågasatt. För mig är kyrkan ett tryggt rum, fast av helt andra anledningar. Hit kommer jag inte för att inte bli ifrågasatt. Jag ser kyrkan som en plats där man kan ställa frågor, men jag har också en känsla av att här gäller grundläggande mänskliga värderingar som jag inte riktigt kan räkna med i resten av samhället.

– I kyrkan dit jag går på mässa möts exempelvis massor av människor från vitt skilda bakgrunder och etniciteter. Trots att vi är väldigt olika utifrån sett, så har vi en gemensam grund här. Det känns väldigt tryggt för mig.

Din första text i Dagen handlade om flit och du kommer att skriva fler texter om just de kristna dygderna, vad är det som fascinerar dig med dem?

– Jag gillar de här lite mer handfasta delarna av det religiösa livet. Det är poppis i dag att tala om att man är andlig utan att utkrävas något som helst ansvar. Jag är nog lite tvärtom. Jag ser mig inte som särskilt andlig, men gillar de här praktiska reglerna och riktlinjerna i tron. Den filosofiska logiken som faktiskt finns där kring hur vi ska bete sig mot varandra och också oss själva själv. Det är ju det riktiga och viktiga i livet på något sätt.

---

Fakta: Anna Björklund

  • Yrke: Skribent, författare och poddare.
  • Ålder: 32 år.
  • Bor: På Värmdö.
  • Familj: Man och fyra barn
  • Aktuell: Skriver under hösten kulturessäer i Dagen

---

Fler artiklar för dig