Kultur

Bottenärlig skildring av utmaningen i pastorsrollen

Fredrik Lignell har läst “Pastor” av Eugene Peterson

Den amerikanska pastorn Eugene Peterson är mest känd för bibelparafrasen ”The Message”. Nu finns också hans självbiografi på svenska. Pastorn Fredrik Lignell har läst en ”bottenärlig” skildring där Peterson brottas med frågan om församlingens brister, men också med sina egna.

Titel: Pastor – en livsberättelse av författaren till The Message

Författare: Eugene Peterson, översättning av Maria Store

Förlag: Libris (367 sidor)

Genre: Självbiografi, teologi

Jag har starka minnen av när jag första gången fick Eugene Petersons bok The Pastor i händerna. Det är över tio år sedan, och han satte ord på något jag själv upplevt och erfarit, men inte alltid haft språk för. Jag tror att det handlade om kärleken till församlingen, men också den höga synen på uppdraget att vara herde och pastor.

Eugene Peterson (1932–2018) var pastorn, författaren, språkvetaren och bibelöversättaren som kom att skriva ett trettiotal böcker. Mest känd är han för sin bibelparafras The Message, som kom som helbibel på svenska för några år sedan. Trots alla litterära framgångar och hans stora karriärmöjligheter inom akademin blev Eugene Peterson trogen en ganska liten församling i Maryland i nästan trettio år.

Nu finns boken Pastor äntligen översatt till svenska, och jag drabbas återigen av samma känsla som de gånger då jag läst den engelska utgåvan. Eugene Peterson har skrivit en kronologisk självbiografi, och vi följer hans och så småningom hustrun Jans liv. Till skillnad från de flesta självbiografier är denna oupphörligen intressant.

Eugene Peterson beskriver hur han formats av mänskliga möten, både med dem han högaktat och med dem han haft svårt för. Han är också bottenärlig med våndan och missmodet som ligger under ytan för många ledare: ”Jag tror att jag hade en bild av församlingen som en militär elitstyrka i Kristi tjänst. Inga halvkristna, inga nästan-kristna utan äkta vara.” Några år senare ser han ut över sin 46 personer stora församling och konstaterar: ”Ingen av dem var elitsoldat.” Han brottas med frågan om församlingens brister, men också med sina egna. Vi får läsa om hans missmod, kontrollbehov och perioderna då han arbetar alldeles för mycket av rädsla för att misslyckas.

Varje ledare i kyrkan, oavsett om du är präst, pastor eller sitter i en styrelse av något slag, har mycket att lära av den här boken. Det är som att jag gång på gång sitter i Petersons arbetsrum och samtalar förtroligt med en erfaren mentor om äventyret, glädjen och suckarna som följer på kristet ledarskap. Den gamle mannen blinkar, ler sitt patenterade leende och bjuder in mig i ärligheten och längtan vi båda sträcker oss efter.

Peterson går tidigt in i en målmedveten kamp mot det han kallar ett amerikanskt evangelium, präglat av yta, underhållning och marknadstänkande. Redan på 1960-talet lider han som ung pastor av hur dessa krafter hotar kyrkan, och håller envist fast vid en rad strategier som motkraft mot Västerlandets fällor. I Pastor får vi smakprov på det som läggs ut tydligare i hans tre böcker om pastoral integritet. ”Jag skulle inte omge mig med hejaklacksledare och göra söndagsmorgnarna till en peppfest för Jesus.”

Den svenska översättningen flyter på bra, men jag har några randanmärkningar. Dels finns det flera korrekturfel som känns onödiga, dels några språkligt tveksamma uttryck som är direktöversatta från engelska. Med tanke på Petersons långa avsnitt om noggrannheten i språket är de extra olyckliga. På ett ställe förväxlas den kristna aktivisten och portalfiguren Dorothy Day från Petersons original med underhållaren Doris Day i översättningen. (De två kan inte jämföras på samma dag …)

Dessa fadäser är dock på marginalen. Boken Pastor är viktig. Ibland skrattar jag högt, som när Peterson misstänker att ingen på samfundsexpeditionen läser hans månadsrapporter och därför kryddar dem med diverse dramatik utan att någon reagerar. Och ibland gråter jag, som när ateisten Wayne börjar gå i kyrkan och går från att läsa med i några rader av trosbekännelsen, till att till sist stämma in i hela – kommer till tro och blir döpt mitt i den bristfälliga församlingen.

Trots att boken fått titeln Pastor har alla som drömmer om en kyrka där Gud verkar och förvandlar liv något att se fram emot. Vi får en personlig och ärlig berättelse, pastorala råd, tro på församlingen och en god portion teologi från en av vår tids viktigaste röster. Detta är en stor läsupplevelse!

Fler artiklar för dig