03 augusti 2021

En tidning på kristen grundBöcker

Recension: Lågmält och vackert om tro och tvivel

David Nyström har läst “Tystnaden och skriket” av Notto R. Thelle

Titel: Tystnaden och skriket: tankar om tro och existens

Författare: Notto R. Thelle

Förlag: Argument (199 sidor)

Genre: Teologi

“En bra berättelse är som en katedral. Du lockas in i helgedomen, hänförs av rummets skönhet, njuter av pelarnas och valvens struktur.”

Stycket från den norske teologen Notto R. Thelles nya bok väcker sinne och fantasi till liv. Få saker kan ge en så storslagen känsla som att se sig omkring i en katedral. Ett mikrokosmos där allt smälter samman – dåtid, nutid och evighet – i överdådig arkitektonisk skönhet.

“Tystnaden och skriket rymmer hela tillvaron” lyder bokens första mening. Precis som en katedral. Men det är i spänningen mellan dessa två ytterligheter som livet äger rum. Och kanske är det i katedralens “sidoskepp och dolda varv” som de viktigaste erfarenheterna sker, en bit bort från predikostolen och händelsernas centrum?

Thelle skriver att han föredrar de små svaren framför de stora förklaringarna, “lågmält hopp framför proklamationer”. Just detta präglar också de små betraktelser som bokens kapitel utgör. Korta berättelser, löst sammanfogade anekdoter, insikter, böner, reflektioner. Små ofullständiga svar till större frågor.

Stor tro, menar Thelle, handlar inte om övertygelser eller argument, utan om att låta öppna ett större rum, där hela livet med dess spänningar och motsatser ryms. Tanken går till Tranströmers dikt om de oändliga valv som öppnar sig inom varje människa. Människan, eller kanske det mänskliga, som en katedral.

Vissa läsare kan säkert reagera på Thelles öppna inställning icke-kristen andlighet. Men den bottnar inte i ett ängsligt trevande, utan är förankrad i en trygg personlig tro, som tål att möta även det som kan kännas främmande.

Tystnaden och skriket är en lågmäld och vacker bok som talar om tro och liv, tvivel och bön med en innerlighet som stannar kvar hos mig långt efter att jag slagit ihop den på nattygsbordet.

David Nyström

David Nyström recenserar böcker i Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Böcker