Ledare

Du bestämmer när din sol går upp

Låt förnöjsamheten tränga bort jagandet efter vind i sommar

Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Så ser det då äntligen ut att komma, i alla fall för en långhelg – det vackra högsommarvädret. Och svensken kan pusta ut och ta paus i sitt suckande och klagande över temperaturer, vindstyrkor och nederbördsmängder. Massor av tid kommer att frigöras, ett stort vakuum uppstå. Vad ska all tillvaro nu fyllas med?

Jodå, det pratas om annat också, orospannor läggs exempelvis i veck kring stort och smått i nationella och internationella frågor. Men det finns alltid tid och kraft till ett uppdaterande av väderapparna i mobilen och ett bekymrat stönande eller befriat jubelrop över resultatet.

Är det något att skämmas över? Nej, tvärtom: Det är värt att vara djupt tacksam för.

Jämte den stora mängden bokköp som svensken gör trots möjligheten att låna samma böcker gratis på bibliotek är svenskens generella upptagenhet kring vädret ett av de största bevisen för hur bortskämt bra vi har det. I ett land med reella och riktigt djupa problem ägnas inte löpsedel efter löpsedel åt uppdateringar om vädrets utveckling. Men det kan svensken unna sig. Så stort är hennes allmänna välstånd, så gott har hon det.

Det är värt att reflektera kring och påminna sig om. Men vår väderupptagenhet kan även tydliggöra en stor sårbarhet. Efter ett arbetsår fyllt av övertidstimmar ska allt tas igen och då måste vädret leverera.

Desperationen växer i takt med närvaron av molnen, semestern känns bortkastad om sommarsolen sviker. Paniken ökar, dyra sista minuten-resor googlas fram som kompensation för att inte resten av året ska formas till uppförsbacke.

”Jag betraktade allt som sker under solen: allt var tomhet, ett jagande efter vind”, som författaren av bibelboken Predikaren skriver.

Att solljuset kan ha mycket positiv effekt på oss människor är en sanning, likaså att somliga har större behov av det än andra. Men hursomhelst är en lycka som bygger på solstrålar och stackmoln alltför bräcklig. Salig är den som kan uppbringa inre lugn oberoende av yttre omständigheter, speciellt när de är av så ytlig karaktär som vädret.

Utmaningen i semestertider, så väl som inför livet i stort, är därför enkel men samtidigt mycket komplicerad: Att göra det bästa av det som blir och finns.

En vacker sommar som uppfyller drömmarna ger möjlighet till tacksamhet, en mer instabil sådan kan bli en träning i förnöjsamhet och en utmaning i att uppskatta alla de goda ting som trots tillhör oss.

Vinden blåser vart den vill men den behöver inte leda oss människor vartsomhelst. Vi kommer alltid att bli offer för vissa yttre faktorer, denna värld är inte perfekt nog för annat. Men vissa saker går att utmana och bör så göras.

Välbefinnandet kommer öka för den som låter förnöjsamhetens sol gå upp över alla väder.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig