24 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

Sitt lugnt i båten när börsen gungar

I orostider gäller det att ha prioriteringarna klara

”Det finns det som är mycket viktigare än att ens fondinnehav tappar i värde eller att aktier som man ändå inte tänkt göra sig av med just nu inte når upp till förväntningarna”, skriver Elisabeth Sandlund.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Då var det dags igen för en tid av turbulens på världens aktiemarknader. Den här gången är den utlösande faktorn det sedan länge väntade kursfallet i Kina, ett land med en olycklig kombination av planekonomiskt inriktade makthavare och giriga spekulanter som hyllar marknadsekonomiska principer.

De åtgärder som genomförs för att stoppa börsfallet för att förebygga politisk oro riskerar att göra ont värre, i den millisekundsnabba informationsspridningens och de ögonblickliga knapptryckningarnas era inte bara för dem som satsat på kinesiska aktier utanför för hela världsekonomin.

Om hur illa det kommer att gå, internationellt och i Sverige, tvistar som vanligt de lärde.

De privatekonomiska rådgivarna har högsäsong när oroliga småsparare vill få besked om hur de ska agera för att minimera förluster och rädda vad som räddas kan samtidigt som riskbenägna spekulanter vädrar morgonluft och ser chanser där andra ser risker.

Att perioder av börsuppgång avlöses av tider av fallande kurser är ingen nyhet, inte heller att världens börser hittills alltid återhämtat sig också efter de djupaste och mörkaste dalarna.

Men vad som är sant i det långa loppet gäller inte kortsiktigt. På ett makroekonomiskt plan kan stora börsfall sätta krafter i rörelse som får förödande effekter för konjunkturer i enskilda länder, världsdelar och över hela jorden. Företag som behöver riskkapital – aktiemarknadens grundläggande och viktigaste uppgift – kan tvingas lägga sina satsningar på hyllan i väntan på bättre tider i stället för att bygga ut och nyanställa. För den enskilde som placerat för många ägg i en och samma korg och kanske rentav köpt aktier för lånade pengar kan ett ihållande kursras få högst kännbara följder.

Aktiemarknaden är kort sagt inte att leka med. Den påverkar direkt eller indirekt alla och envar. Men det finns heller ingen anledning att gripas av panik av att börskurserna åker berg- och dalbana.

Den som lyssnat på kloka rådgivare och ser ett eventuellt sparande i aktier eller aktiefonder som långsiktigt kan sitta lugnt i båten och låta spekulanterna leka rommen av sig.

Det finns det som är mycket viktigare än att ens fondinnehav tappar i värde eller att aktier som man ändå inte tänkt göra sig av med just nu inte når upp till förväntningarna. I tider av oro gäller det att ha sina prioriteringar i ordning.

När Jesus säger att vi inte samtidigt kan tjäna både Gud och mammon menar han inte att pengar är oväsentliga. Då skulle han knappast vid så många andra tillfällen ha utnyttjat sin tids företags- och privatekonomiska förhållanden i sina liknelser.

Att se om sitt hus, spara klokt och inte låna mer än vad man kan klara av att betala tillbaka är något helt annat än att låta hjärta och hjärna fyllas och styras av ambitionen att förmera sina tillgångar maximalt. Har det blivit livsmålet, ja då finns det anledning att känna oro, inte bara på det ekonomiska planet.

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare