19 oktober 2021

En tidning på kristen grundLedare

Elisabeth Sandlund: Stå upp för religionsfriheten - frukta inte böneutrop

Vi behöver inte frukta moskébyggen och böneutrop. Ogenomtänkta argument mot böneutrop slår tillbaka.

När moskén i Fittja söder om Stockholm 2013 ansökte om att få börja med böneutrop utlöste det demonstrationer både för och emot. På bilden de som med religionsfriheten som argument gav sitt stöd till tanken.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Observera att den här ledaren publicerades i februari 2018.

Ska det vara tillåtet att bygga moskéer i Sverige? Och i så fall, ska deras minareter kunna användas till böneutrop? Varje gång dessa frågor ställs är risken stor att diskussionen blir överhettad. Att biskopen i Växjö dristat sig till att i religionsfrihetens namn ställa sig bakom begäran om böneutrop i staden ledde till att en regelrätt hatkampanj utbröt, vilket Dagen berättade om i torsdagens tidning.

Det är religionsfriheten som är nyckeln. Den är den överordnade princip som frågan om moskébyggen och böneutrop måste mätas mot.

Som kristna kräver vi med all rätt att fritt få utöva vår religion i Sverige. Vi blir upprörda när kristna friskolor hamnar i blåsväder eller när kyrkobesök i samband med jul- och sommaravslutningar förbjuds eller utarmas. Vi anser det självklart att få bära religiösa symboler även på våra arbetsplatser. Och att kyrkklockornas klang skulle tvingas tystna är snudd på otänkbart.

Läs också: Växjöbiskopen Fredrik Modéus välkomnar ansökan om böneutrop

Inte nog med det, som nation står Sverige upp för de mänskliga rättigheterna, där friheten att utöva sin religion är ett av de centrala inslagen, liksom att fritt byta religion eller att ta avstånd från allt vad religion heter. Dessa rättigheter, som på alltför många ställen är satta på undantag, vill vi se upprätthållna i hela världen.

Hur var det nu den löd, den gyllene regeln? Var det inte något i stil med att man ska behandla andra som man själv önskar bli behandlad?

Debattörer som tar sin utgångspunkt i den kristna tron för att ondgöra sig över moskéer och böneutrop verkar ha missat Jesu ord i Matteusevangeliet. I stället pucklar man på den som tycker annorlunda med ogenomtänkta argument, exempelvis att kyrkor minsann inte fritt får uppföras i muslimska länder. Det stämmer tyvärr. Men används det som skäl har man samtidigt dragit undan mattan för ansträngningarna att sprida religionsfrihetsprincipen i världen.

Likabehandlingsprincipen innebär inte att det är fritt fram för muslimer att bygga moskéer var de vill, utformade exakt som de önskade eller att i tid och otid låta skrällande högtalare med hög ljudvolym proklamera "Allahu akbar". Lokala myndigheter har att fatta beslut utifrån gällande regler om stadsplanering och miljöpåverkan. Sådana sakliga skäl måste ligga till grund för varje enskilt beslut., vare sig det blir tummen upp eller avslag.

Läs mer: Biskop öppnade för böneutrop - möttes av hat

Sverige har sedan mer än tusen år tillbaka präglats av den kristna tron. Vi är många som är övertygade om att den fortfarande går en ljus framtid till mötes i vårt land när kristna står upp för dess grunder och frimodigt förkunnar att den enda vägen till Gud går genom Jesus Kristus och att en dag alla knän ska böjas inför honom.

Menar vi allvar med det behöver vi inte frukta moskébyggen och böneutrop.

Tvärtom. Att vi står upp för religionsfriheten säkerställer våra möjligheter att sprida det glada budskapet till alla, sekulariserade svenskar lika väl som människor med annan trosuppfattning.

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare