24 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

Joakim Hagerius: Migration är en värderingsfråga

I Moseböckerna är det ett ofta återkommande tema: ”Om en invandrare slår sig ner i ert land, ska ni inte förtrycka honom.”

I Moseböckerna är det ett ofta återkommande tema: ”Om en invandrare slår sig ner i ert land, ska ni inte förtrycka honom”, skriver Joakim Hagerius.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

I veckan som gick röstades gymnasieamnestin för ensamkommande afghaner igenom. Debatten om migration fortsätter och det är viktigt att så sker eftersom den fångar in en ny konfliktlinje i svensk politik. Petter Larsson skriver i Aftonbladet helt riktigt att migrationsfrågan inte är vilken fråga som helst. Den är laddad med rasism och nationalism. Den bygger på rädsla. Och dessutom handlar den inte bara om kommande okända migranter, utan om de som redan invandrat.

Det Petter Larsson försöker fånga in handlar om människosyn. Och blicken på människan behöver alltid synas i politiska beslut. Det är också skälet till att Dagens ledarsida återkommer till migrationspolitiken.

Tidningen Dagens beteckning är partipolitiskt obunden på kristen grund. Vi skriver om frågorna utifrån den kristna tron, med rötter i judendomen. Det är den berättelsen som skapar vår tolkningsram för samtidens frågor.

Den bygger på en urkund som dessutom inleds med en berättelse som förmedlar en människosyn där varje människa, som skapad av Gud, har ett okränkbart värde.

De politiska implikationerna av denna blick på människan gjorde att det judiska folket särskilde sig från andra folk genom ansvar för och inkludering av den faderlöse, änkan, främlingen och till och med invandraren.

I Moseböckerna är det ett ofta återkommande tema: "Om en invandrare slår sig ner i ert land, ska ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er ska ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var ju själva invandrare i Egypten" (3 Mos 19:34). Och när folket inte levde i enlighet med sin kallelse, då dundrade profeterna å Guds vägar om att inte förtycka invandraren.

Det är i denna berättelse som den judiskt-kristna värdegrunden vilar och det som gör att migrationsfrågan inte blir vilken fråga som helst.

Naturligtvis behöver man diskutera både rationellt och ekonomiskt om invandring, men bedömningen behöver ytterst vara rotad i en värdegrund. Därför är det viktigt att syna politikens värdegrunder.

Det gör statsvetaren Andreas Johansson Heinö i Borås Tidningar  när han påminner om formuleringar i SD:s valplattfrom och att de går till val på att: "bidra till återvandring genom ett tydligt uppdrag till Migrationsverket om att prioritera frågan".

Läs mer: SKR: Utvisa inga afghaner innan lagen är på plats

Att skapa incitament för ett frivilligt återvändande behöver inte vara konstigt.

Men att aktivt bidra till återvandringen, det är att bokstavligen göra skillnad på människor, skriver Johansson Heinö, och uppmanar till en nödvändig debatt om återvändande, eftersom det skulle kunna synliggöra den väsentliga ideologiska skillnaden som finns mellan SD och övriga partier.

Den nya konfliktlinjen i svensk politik måste handla om människosyn. En fråga som är helt avgörande för det goda samhället.

Joakim Hagerius

Joakim Hagerius

Joakim Hagerius är tidigare opinionsredaktör och ledarskribent på tidningen Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare