17 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

Elisabeth Sandlund: Pelosis varning om Trump kan inte avfärdas

Förblir USA ett demokratiskt föregångsland även 2020?

Representanthuset Nancy Pelosi (D) skakar hand med Donald Trump när presidenten är gäst för att hålla sitt traditionella ”State of the union”-tal i februari. I bakgrunden vice presidenten Mike Pence.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Kommer den kinesiska handelsdelegationen till Washington DC i dag onsdag? Eller stannar de hemma i ilska över USA:s besked att tullarna på en rad produkter höjs redan på fredag? Osäkerheten gav världens börser hicka.

Det är inte osannolikt att Donald Trumps tweet om höjda tullar ska ses som ett förhandlingsutspel, som syftar till att sätta press på motparten.

De senaste två åren har vi fått vänja oss vid att en av världens mäktigaste makthavare inte beter sig i enlighet med diplomatins skrivna och oskrivna regler utan har sin egen förhandlingstaktik där sådant som brukar ske i det fördolda äger rum inför öppen ridå. Men det är också fullt möjligt att ett rejält handelskrig är under uppsegling med svåröverskådliga konsekvenser på kort och lång sikt.

I ryggen har Donald Trump en amerikansk ekonomi som ångar på med rekordlåg arbetslöshet och goda tillväxtsiffror. Historien har lärt oss att sådant kan ändras snabbt, att fallet riskerar att bli brutalare när det sker från hög höjd och att effekterna sprider sig snabbt över hela världen. Det finns med andra ord goda skäl till både oro och vaksamhet.

Detsamma gäller i ett större perspektiv framtiden för USA som demokratiskt föregångsland.

Representanthuset talman Nancy Pelosi varnade på fullt allvar i förra veckan för att Donald Trump inte kommer att acceptera ett valresultat 2020 som innebär att han besegras med liten marginal. ”Vi måste vaccinera oss mot detta och vara förberedda”, sa hon i en intervju i New York Times och hävdade att Trumps taktik kan bli att ”förgifta den allmänna opinionen”.

Det är en varning av ett slag som brukar höras inför val i omogna kvasidemokratier där makthavare klamrar sig fast vid sin position och utnyttjar alla medel som står till buds för att sätta sig över folkviljan. Och det går inte att bagatellisera som förtal från en politisk motståndare. Trump har själv varit inne på just den sortens resonemang efter både presidentvalet 2016 och kongressvalet 2018, när han – utan att kunna presentera några bevis – hävdade att ”olagliga röster” påverkat utgången.

Och det är inte allt. Att Jerry Falwell jr, rektor för Liberty University, kastat fram tanken att Trumps första presidentperiod borde förlängas med två år som kompensation för att han hanterats så illa i utredningarna om rysk inblandning i valet skulle kunna avfärdas med en axelryckning som en fullständigt befängd idé.

Men Falwell är inte vem som helst utan har många amerikanska evangelikalers öra.

Och Trump själv tövade inte att vidarebefordra Falwells tweet och fylla på med ett eget resonemang, där han hävdade att två år av hans presidentskap har stulits och att de aldrig kommer tillbaka.

USA har en stark konstitution som i teorin garanteras av maktdelningen mellan president, kongress och Högsta domstolen. Vad som kan ske i praktiken är däremot en brännande fråga.

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare