Ledare

Är din församling beredd på att plötsligt få trillingar?

Öyvind Tholvsen: Lika viktigt som krisberedskap är församlingens växtberedskap

Hur hjälps vi åt att utveckla goda sätt att vara församling så att så många som möjligt kan bli andliga fäder och mödrar för nya i tron?

Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Krisberedskap har varit på allas läppar under senaste året och de flesta av oss har läst och kanske grunnat över broschyren ”Om krisen kommer”. Kris är en större händelse som gör att vårt vanliga arbetssätt måste åsidosättas och alla krafter samlas för att hantera den plötsligt uppkomna situationen.

Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”

På en samling för anställda inom den region där jag är pastor introducerade vår gäst Markus Sand från samfundets Sverigekontor följande övningar utifrån krisberedskapens grundtanke: Byt ut ordet ”kris” mot ordet ”växt” och du har en ypperlig fråga: ”Om växten kommer – har vi en beredskap för det i vår församling?” De flesta ansvarsfulla församlingar har krisberedskapsplaner. Men har vi växtberedskapsplaner? De borde vara lika angelägna.

Han ställde också en annan angelägen fråga: Hur stor kapacitet har er församling att under ett år ta emot människor som vill lära känna Jesus och den kristna tron? Skulle ni kunna ta emot fem nya? Kanske tio? Eller rentav femtio?

Vi samtalade om detta och var och en av oss nämnde en siffra som vi tror våra församlingar skulle kunna ta sig an. Sedan började han berätta om ett par som fick trillingar. Om hur hela deras vardag fick ställas om. De hade beredskap för en, men fick plötsligt veta att de skulle få tre. – Så nu kan ni ta den siffra ni nämnde och multiplicera med tre. Tänk om det kommer tre gånger så många nya som ni har kapacitet till. Hur behöver ni agera då? Det är en fråga som kan komma att bli väldigt aktuell.

Tänk om det kommer tre gånger så många nya som ni har kapacitet till. Hur behöver ni agera då?

Många var skeptiska till Ungdomsbarometerns påstående om att Jesus skulle trenda 2025. Efter detta har flera rapporter bekräftat att intresset för tro växer i Sverige och i flera andra länder i Västvärlden. För att församlingar ska kunna fånga upp detta behövs ett aktivt ledarskap som har beredskap för att hantera en framtida tillströmning av nyfikna, sökande människor.

Nicky Gumbel

Jag hörde Nicky Gumbel, grundare av Alpha och länge kyrkoherde i en av Europas mest växande församlingar Holy Trinity Brompton i London, säga något viktigt: ”En församling växer automatiskt uppåt i ålder och inåt i fokus. Den kan enbart växa nedåt i ålder och utåt i fokus genom medvetna val”. Efter att under mer än 20 år ha rest runt i framförallt Sverige och mött församlingsledare i församlingar som växer, kan jag bara bekräfta att detta har varit det tydligaste signumet för ledarskapet i växande församlingar. De gör medvetna val där missionsuppdraget är centralt och blicken oftast är riktad mot yngre åldrar.

Här är några roliga och nyttiga frågor att samtala om en vacker sommardag med goda vänner i församlingen: Vad gör vi om det skulle komma tre gånger så många som vill lära känna Jesus och växa i tro, som vi i vanliga fall skulle kunna ta hand om? Hur många är beredda att helt lägga om sitt liv, på liknande sätt som man behöver göra om man väntar trillingar? Hur hjälps vi åt att utveckla goda sätt att vara församling så att så många som möjligt kan bli andliga fäder och mödrar för nya i tron? 

Om er församling inte påbörjat kurser eller andra introduktioner för människor som är nyfikna på kristen tro, så är det hög tid att göra det nu. Har församlingen ett utvecklat smågruppsarbete? Om inte, behöver församlingen börja med det. Eller finna andra sätt där människor kan inlemmas i en mindre gemenskap där vänskap också kan uppstå. Växt i tro förutsätter förtroendefulla, vardagsnära samtal där konkreta frågor om hur det nya livet med Jesus som Herre och Frälsare kan levas.

Krisberedskapsplaner hamnar lätt i en mapp i datorn och som ett anslag i kyrkan. Det är inte bra. Och det är verkligen inte bra om det är fallet med växtberedskapsplaner. Det handlar om att öka sin kapacitet till själva kärnuppdraget; missionsbefallningen som är avslutningen av Jesus sista tal enligt Matteusevangeliet.

Som ung pastor var jag på en retreat tillsammans med min fru som då var gravid med vårt första barn. Då viskade Gud in i våra öron: ”Jag sänder liv där det finns en vagga” och ”Även församlingen är gravid”. När vi sedan kom hem började vi omdisponera vår lägenhet så att det som var ett kontor, nu måste få bli ett barnrum. Men Gud manade oss att på samma sätt omdisponera i församlingens liv och prioriteringar. Det roliga var att cirka nio månader senare kom också den första av flera, framförallt unga vuxna, till tro.

Tillväxt är inget vi kan åstadkomma. Bibeln är jättetydlig med att växten är det Gud som åstadkommer. Men likt en bonde eller likt föräldrar, kan vi skapa bästa möjliga villkor för livet att växa. Kraftig tillväxt kan också vara en större händelse som gör att vårt vanliga arbetssätt måste åsidosättas och alla krafter samlas för att hantera den plötsligt uppkomna situationen. Som att få trillingar. Vilka ombyggnader och omprioriteringar behöver ni göra i er församling?

 Detta är del ett av tre i ledarsidans sommarserie om andligt växande.