Ledare

Kluven bild av Martin Luther King

Samtidigt som denna hans skuggsida fördöms, och ska fördömas kraftfullt, är det inte rättvist att reducera honom till endast en våldtäktsman. Ingen människa är bara sitt sämsta jag, inte heller pastor King.

Rykten om otrohetsaffärer har länge florerat om människorättskämpen pastor King. Hur illa detta än är har ett utsvävande sexliv ändå inte solkat hans livsgärning.

Men det som nu kommer fram, mängden sexuella relationer och att King har uppmuntrat och varit delaktig i våldtäkt, är kompakt mörker. Stämmer uppgifterna hamnar glorian mer än snett. Pastor King blir nu ännu en i raden av mörkermän, i sämsta sällskap av katolska pedofilpräster och evangelikala megapastorer vars liv inte tål dagsljus. Skuggan faller också över den tro och kyrka som han representerade.

Samtidigt som denna hans skuggsida fördöms, och ska fördömas kraftfullt, är det inte rättvist att reducera honom till endast en våldtäktsman. Ingen människa är bara sitt sämsta jag, inte heller pastor King.

Det han uträttade som ledare för den amerikanska medborgarrättsrörelsen, kampen för afroamerikaners rättigheter, kan inte överskattas. Hans arbete för mänskliga rättigheter och pläderande för ickevåld letade sig långt utanför USA. Han inspirerade en hel värld, och fortsätter att göra det.

På Nobel Prize Museum i Stockholm pågår just nu en utställning om Martin Luther King, Jr: ”Rätten till frihet”. I en monter finns hans stora svarta bibel. Någon som blev använt för gott, och till ont. Världen får vänja sig vid att leva med en kluven bild av pastor King.

Vi får ändå aldrig sluta inspireras av hans dröm, det han såg framför sig och kämpade för: alla människors lika värde. Själv klarade han inte av att leva upp till denna princip. Men det får inte hindra oss att fortsätta kampen!

Läs även | Nya FBI-uppgifter om Martin Luther King chockerar

Fler artiklar för dig