31 juli 2021

En tidning på kristen grundLedare

Joakim Hagerius: Sexövergrepp sker också i det vi tror är trygga miljöer

Församlingarna får inte vara naiva i den här frågan, skriver Joakim Hagerius.

Observera att den här ledaren skrevs 2019.

David, 14 år, kontaktaktades av ett 40-tal män på ett hbtq-forum på nätet. Trots att han var minderårig skickade männen sex­inviter och ville ses. Men bakom den fiktiva personen "David" fanns Svenska Dagbladet som granskade forumet, och som konfronterade personerna som stämt träff med 14-åringen.

Det är förfärande läsning. Ännu en gång påminns man om att det inte finns några fredade zoner. Det blir smärtsamt tydligt när identiteten på männen som sökt upp David avslöjas: En pensionerad lärare, en hög UD-tjänsteman, idrottsledare och tränare, ex-polis, boende på ensamkommandeboende, en nyckelperson och chef i Priderörelsen och så vidare. Inte heller kyrkan är en skyddad värld. Det har pedofilskandalerna i Katolska kyrkan visat. Och i Dagen kan man läsa att flickor blivit sexuellt ofredade under Hönökonferensen 2019. I det senare fallet har händelsen hanterats föredömligt och inför årets konferens han man vidtagit ytterligare åtgärder.

Läs också Anna blev våldtagen av kyrkans ungdomsledare

Rapporter som dessa behöver väcka ansvariga i lokala församlingar från ett allt för naivt och godtroget förhållningssätt. Inte så att man bör gå runt och vara misstänksam mot allt och alla i sin kyrka. Men att med öppna ögon förebygga så långt det är möjligt. Det borde till exempel var en självklarhet att ledare i församlingens barnverksamhet lämnar över ett utdrag ur polisens belastningsregister för kännedom. Om det finns det en upparbetad ordning för detta är det odramatiskt eftersom alla vet att det är för allas bästa som det sker.

Om tecken på övergrepp finns, om något berättas i förtroende, måste det finnas en träning i vad som ska hända. Hur det följs upp på bästa sätt. Sveriges kristna råd har gett ut en skrift, ”Ekumeniska riktlinjer vid sexuella övergrepp i kyrkliga miljöer”, som bör finnas i varje lokal församling. Och inte bara finnas, utan läsas inför varje terminsstart.

Läs mer Kompisens pappa trakasserade Anna sexuellt på kyrkans läger

Joakim Hagerius

Joakim Hagerius är tidigare opinionsredaktör och ledarskribent på tidningen Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar