20 juni 2021

En tidning på kristen grundLedare

Vårt stöd behövs för Hongkong

Hänsynslös ledare hotar människors frihet, skriver Joakim Hagerius.

Protesterna i Hongkong fortsätter och är inne på sin tredje månad. I helgen mobiliserades 1,7 miljoner människor, enligt arrangörerna. Även på annat håll understöds demonstrationerna.

Den internationellt uppmärksammade kinesiske konstnären Ai Weiwei, som tidigare suttit fängslad på grund av sin kamp för yttrandefrihet, verkar nu från Berlin och meddelar att han jobbar med två nya konstprojekt som speglar det som händer: En dokumentärfilm och en ombearbetad version av Puccinis opera Turandot som har premiär på operahuset i Rom den 25 mars 2020.

Men vem kan vänta på en opera som spelas först nästa år, när det är nu det händer?

Läs även:  Kristna uppmanar till fredlig lösning i Hongkong

Ai Weiwei är luttrad efter mångårig kamp för mänskliga fri och rättigheter. Han vet att demonstrationerna i Hongkong är en av flera aktioner som behövs, nu och under kommande decennier, för att samla folket och över tid utmana kommunistpartiet.

När Storbritannien efter 150 år lämnade över Hongkong till Folkrepubliken Kina, år 1997, avtalades att självständigheten skulle garanteras. Det är denna frihet som många nu fasar är på väg att försvinna och som får så många människor att gå ut på gator och torg för att markera sig. Och oron är befogad.

Utvecklingen i Kina under president Xi Jinpings ledarskap är allt annat än upplyftande. Han har kopplat ett tydligare grepp om folket. Övervakningen har blivit effektivare och avvikarna mer utsatta och förföljda.

Muslimska uigurer har förts till arbetsläger för omprogrammering. Och huskyrkorna har på många ställen stängt ner på grund av rädsla. Det kommunistiska partiet bestämmer vilka kyrkor och samfund som får finnas och kontroller dessa. Enligt Open Doors senaste rapport ”World watch list 2019” är Kina ett av tre länder där förföljelsen av kristna har ökat mest.

I Hongkong är ungefär 10 procent kristna och de fruktar nu att deras religionsfrihet också är på väg att inskränkas.

Läs mer:  "Myndigheter i Kina räknar och övervakar kristna"

Vad är syftet med allt detta? Vad vill Kina egentligen?

Partiets mål är att återupprätta Mittens rike efter århundraden av nationell förödmjukelse från utlänningar och västvärlden, menar kinakännaren Ola Wong. ”Partiets mål är att bli en global ledare på alla områden – militärt, ekonomiskt, vetenskapligt och kulturellt. De här målen ska uppnås genom att ett folk enas kring ett parti och en stark ledare som likt en organism strävar mot ett mål”, skriver Wong.

Människors friheter och religiösa övertygelser står helt enkelt i vägen för den hänsynslöse nationalistiske ledaren Xi Jinpings vision.

Därför behöver demonstranterna omvärldens stöd i sin kamp. Det stödet behöver uttryckas nu och för lång tid framöver. En operapremiär nästa vår och senare en dokumentärfilm som påminner om sommarens demonstrationer bidrar till att den helt nödvändiga kampen för människors rättigheter, också i Kina, fortsätter.

Läs även: Demonstranter har gjort hallelujahymn till kampsång

Joakim Hagerius

Joakim Hagerius är tidigare opinionsredaktör och ledarskribent på tidningen Dagen.

Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar