28 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

Joel Halldorf: Omskärelseförbud gör judiskt och muslimskt liv olagligt

Extrem individualism är skälet till att Centern går SD:s väg.

STOCKHOLM 20140626
Siewert Öholm, frilansjournalist, kolumnist och debattör fotograferad inför sin 75-årsdag i augusti
Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Efter en intensiv debatt beslutade Centerns stämma att partiet ska verka för förbud mot omskärelse av barn som inte sker av medicinska skäl. Vice partiordförande Anders W Jonsson varnade för att förslaget, om det antogs, skulle tolkas som att Centern är emot judendom och islam – två minoriteter som redan är utsatta.

Det är helt riktigt: För om förslaget förverkligas betyder det i praktiken att judiskt och muslimskt liv i Sverige förbjuds. Religion är inte bara något som tänks utan något som levs. Förbjuder man centrala praktiker förbjuder man i realiteten också religionerna. Det kan tyckas udda att Centern, som under de senare åren varnat för främlingsfientlighet och 1930-talets återkomst, ställer sig bakom ett förslag som får SD att jubla. Richard Jomshof har de senaste åren motionerat om ett sådant förbud som Centern nu vill stödja, och det är en begränsning av judiskt liv som för tankarna till just trettiotalets Tyskland.

Läs mer: Judiska centralrådet om C-beslut: "Intolerant"

Men det är ett tecken i tiden: det visar att individualismen håller på att gå från möjlighet till norm, och att sekulariseringen riskerar leda till minskad tolerans.

Omskärelse av pojkar är ett litet ingrepp som, om det utförs av professionell sjukvårdspersonal, också är säkert. Många forskare menar dessutom att hälsofördelarna överväger riskerna. Men skälet till att Centern vill förbjuda har inte med medicin att göra. I stället bottnar det i ideologi: en extrem individualism som inte minst ungdomsförbundet vill tvinga på alla andra.

Ungdomsförbundets talesperson Dana Pourkomeylian säger till DN att ett förbud är en ”liberal principfråga”. Syftet är, fortsätter hon, att slå vakt om barnens rättigheter och deras kroppsliga integritet. (DN 28/9)

Bakom detta ligger idén att en människa blir till genom egna val. Individens oberoende är suveränt, och får inte begränsas av vare sig tradition eller något annat. Därför är det ingen slump att Centern samma helg fattar beslut om att utreda ett tredje juridiskt kön och förbjuda omskärelse. I det första fallet utvidgar man individens möjlighet att definiera sig själv, i det andra begränsar man föräldrarnas möjlighet att ge traditioner vidare till barnen.

I båda fallen uppfattas det som en seger för friheten.

Hänvisningar till barnens oberoende återkommer ofta hos debattörer som vill förbjuda söndagsskola och andra former av det man kallar religiös påverkan av barn. Här finns en principiell konflikt mellan extrem individualism och många religiösa traditioner.

För mot individualismens idé om att människan skapar sig själv, står uppfattningen att vi blir till genom kultur och relationer. Vi blir dem vi är genom de människor och sammanhang som omger oss. De formar oss långt innan vi kan göra några egna, så kallade fria val. Naturligtvis ska en person kunna välja bort denna identitet när åldern är inne, men staten bör inte hindra föräldrarna från att ge den vidare – om det inte handlar om grymma praktiker.

Omskärelse provocerar eftersom det är ett fysiskt ingrepp. Men till skillnad från kvinnlig könsstympning är det lindrigt, och syftar inte heller till förtryck. Därför finns ingen anledning att förbjuda.

Upplysningens vänner brukar hävda att sekularisering garanterar religionsfrihet, men den senaste tidens kavalkad av förbudsförslag gör åtminstone mig tveksam till det. Att ett parti som Centern kan fatta detta beslut beror också på att förståelsen för religion som något som levs och förs vidare i familjer håller på att urholkas.

När sekulariseringen gör religion till något udda och exotiskt minskar också toleransen.

Vi kommer aldrig bli överens huruvida det är oberoende val eller relationer som främst formar människan. Här står världsbilder mot varandra – och det borde mana Centern till återhållsamhet, i stället för att försöka göra sin individualism normerande för alla.

I svåra frågor borde politiker resonera pragmatiskt. Följden av ett förbud är polisinsatser mot judiska Berit Mila fester, fängslade rabbiner och imamer samt betydligt osäkrare ingrepp, vilket drabbar barnen. Dessutom bryter det mot en rad internationella konventioner som Sverige skrivit under.

Oavsett världsåskådning borde detta vara skäl nog för politiker att besinna sig.

Läs mer: Centern vill förbjuda omskärelse på pojkar

Joel Halldorf

Joel Halldorf

Joel Halldorf är teologie doktor och skribent på Dagens ledarsida.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar