Ledare

Joakim Hagerius: Antisemitismen visar sitt råa ansikte vid synagogeattacken

På den judiska högtiden jom kippur, den dag på året då man ber sina medmänniskor och Gud om förlåtelse, och tänker igenom hur man själv kan bli en bättre människa kommer nyheten om ännu en skjutning. Denna gång utanför synagogan i Halle, östra Tyskland.

Gärningsmännen lyckades inte tränga sig in i synagogan där 70-80 personer befann sig för att fira den judiska försoningsdagen. Men två personer föll ändå offer för hatet denna gång och rapporteras döda.

Ännu en gång har antisemitismen, denna hatets urmoder, visat sitt råa ansikte. Historien upprepar sig. Judehatet har aldrig försvunnit och det är inte mer avlägset än att det kan dyka upp när som helst och var som helst. Antisemitismen måste bekämpas. I vilken form det än framträder.

I denna tragedi, och i den viktigaste av alla högtider, står vi tillsammans med våra judiska syskon. I djupaste deltagande och i kampen mot hatet.

Läs även Judiska centralrådet till Dagen: Vi är chockade men inte förvånade

Fler artiklar för dig