Ledare

Joakim Hagerius: Utredarna slarvar och går för fort fram om könsbyte

En framstående forskare och expert på självmord varnar för att fatta livsavgörande beslut när man mår dåligt och har självmordstankar.

Låt oss erkänna direkt: Det är extremt komplex materia i frågan om könsbekräftande behandling av unga transpersoner. Som lekmän är man i händerna på experter.

Därför är det oerhört viktigt att professionen är aktsam och noggrann, och inte slarvar med forskning och formuleringar.

Det får inte finnas något intryck av att det blir ett ideologiskt projekt. Här håller utredarna på att förlora förtroendekapital genom slarv och att de går för hastigt fram.

Regeringens förslag att göra det möjligt för 15-åringar att operera sina underliv utan vårdnadshavares godkännande har mött skarp kritik. Frågan ska nu utredas igen, enligt socialminister Lena Hallengren.

På onsdagen (9/10) kom ytterligare fakta genom Uppdrag granskning: Regeringens förslag har byggt på uppgiften att unga transpersoner tar sina liv i väntan på den oåterkalleliga operationen, och därför brådskar beslutet. Detta är något som Uppdrag granskning menar helt saknar belägg. Vare sig experter som bistått, utredaren eller utredningens sekreterare kan svara på varifrån uppgiften kommer, det saknas en källa.

Inte heller överläkaren på Sveriges största mottagning för barn med könsdysfori, känner igen denna bild.

En framstående forskare och expert på självmord varnar dessutom för att fatta livsavgörande beslut när man mår dåligt och har självmordstankar.

Vad en lekman kan säga är att det är helt nödvändigt att både gå med unga transpersoner som lider, och samtidigt låta försiktighetsprincipen råda i utredning och beslut. Det måste gå. Det är vuxenvärldens ansvar.

Läs också Dotterns snabba könsbyte upprör mamma – ”Detta är en stor vårdskandal”

Fler artiklar för dig