05 december 2021

En tidning på kristen grundLedare

Ranelid ryter till om Bibelns roll i skolan

Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

”Tar man bort Bibeln som begrepp och kunskapskälla, tar man också bort vårt förhållande till etik och moral, rättslära och rättskunskap, vårt förhållande att förhålla sig till lögn och sanning, godhet och ondska.” Det skriver författaren Björn Ranelid, med ett förflutet som lärare i bland annat religionskunskap, i Lärarnas tidning i ett rasande angrepp på Skolverket. Myndigheten står på sig och tänker inte göra en motsvarande reträtt som när det gällde historieämnet, där Antiken och annan äldre historia raskt återfördes när de föreslagna förändringarna fick uppmärksamhet. Argumentet, som också framförts på Dagens debattsida, att det är självklart att Bibeln ska tillmätas betydelse inom ramen för undervisningen om ”religiösa urkunder” är dock föga övertygande.

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare