19 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

Joakim Hagerius: Det kostar på att följa Bibeln

Att be Gud om öppna hjärtan leder till trakasserier för pingstpastorn Christian Mölk i Härnösand.

Pastor Christian Mölk möttes av en hatstorm efter gudstjänst om integration som sändes på SVT, skriver Joakim Hagerius.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Efterspelet till gudstjänsten som sändes på Sveriges Television från Pingstkyrkan i Härnösand den 26 januari blev en brysk påminnelse hur snabbt samhällsklimatet ändrats. Det är inte särskilt länge sedan båda statsministrarna, Reinfeldt och Löfven, talade och sa: "Öppna era hjärtan" och "Mitt Europa bygger inga murar".

Pastor Christian Mölk predikade om integration. Han vandrade genom Bibeln och berättade vad som står om invandraren: att Guds folk själva varit invandrare och ekonomiska flyktingar och att det är bakgrunden till upprepade uppmaningar att behandla människor på flykt som om de hörde till det egna folket.

Mölk slutade sin bibliska exposé i Uppenbarelsebokens vision om himlen: en plats där alla människor ryms, oavsett från vilka länder man kommer eller vilket språk som talas. En förpliktigande framtidsbild som ger vägledning här och nu.

Med denna bibelutläggning i ryggen säger Mölk: "Vi behöver be till Gud om att få öppna våra hjärtan och få kärlek till våra medmänniskor." En förkunnelse som inte landar långt från de båda statsministrarnas.

Men detta budskap, tillsammans med att en ung kvinna som talade svenska med viss brytning ledde gudstjänsten, och ett vittnesbörd från en afghansk flykting som var anonymiserat på grund av rädsla för trakasserier, blev för mycket för somliga. Gudstjänsten utlöste en hatstorm via telefonsamtal, personliga brev och kommentarer på nätet. Gudstjänstledaren fick utstå trakasserier och hot i den lokala matbutiken. Den olustiga responsen fångades upp av TT och publicerades av många svenska medier i helgen.

Det som hänt kommer inte påverka framtida förkunnelse och engagemang, försäkrar Christian Mölk. Och vad gäller Mölk finns det ingen anledning att tvivla på det. Men det är heller inte konstigt om händelser som denna, både för de som är med om den eller som läser om det, äter sig in i frimodigheten. Inte så att en församling, gudstjänstledare eller predikant på grund av detta ändrar övertygelse. Kanske bara tonar ner. Blir lite försiktigare. Tystare. Så ser effekterna av en stukad frimodighet ut. Och det gäller att vakta på det, för nedtoning, försiktighet och tystnad är också ett budskap.

Det kostar på att vara trogen den bibliska berättelsen när samtiden går en annan väg. Få orkar stå kvar om det blir för ensamt. Alla behöver en bredare rygg att ta skydd bakom när det blåser snålt, en plats för att samla nytt mod. För detta spelar samfunden en central roll, liksom den kollegiala ekumeniska gemenskapen.

Bygg därför relationer i fredstid, när det är lugnt och stilla, då finns det nödvändiga stödet på plats när det behövs som mest. Sänd en uppmuntrande hälsning på telefonen, sms, mejl eller Messenger. Det räcker inte att tänka sitt stöd, det behöver uttryckas för att göra skillnad. Tystnad föder tystnad och frimodighet föder frimodighet.

Läs mer Hatstorm mot pingstpastor efter predikan om integration

Joakim Hagerius

Joakim Hagerius

Joakim Hagerius är tidigare opinionsredaktör och ledarskribent på tidningen Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare